На 24 май ONE DANCE WEEK представя спектакъла Best Regards

...
На 24 май ONE DANCE WEEK представя спектакъла Best Regards
Коментари Харесай

ONE DANCE WEEK 2023 представя Best Regards

На 24 май ONE DANCE WEEK показва спектакъла Best Regards на италианския хореограф Марко Д’Агостин
Като част от 15-ото юбилейно издание на ONE DANCE WEEK, на 24 май, в Дом на културата “Борис Христов ” ще бъде показан соловият театър Best Regards на изгряващия италиански хореограф Марко Д’Агостин.

Има писма, които остават без отговор. Послания, които други чуват години по-късно. Танцът обаче ще бъде забелязан като респект към една угаснала звезда и като размисъл за неизречените думи, закъснелите сбогувания и пропуснатите мигове. Помнейки завета да оставиш всичко на сцената, абсолютно и неудържимо, италианският хореограф Марко Д’Агостин посвещава спектакъла BEST REGARDS на Найджъл Чарнок, английската легенда на изпълнителските изкуства. Бунтар, експериментатор, наставник и подстрекател, Чарнок прави гражданска война в танца, театъра и пърформанса, оставайки ярка диря.

Спектакълът е с начален час 19:30, а билети ще намерите в продажба онлайн в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна. Видео към спектакъла гледайте тук.

След като се срещат през 2010-а и работят дружно, Марко Д’Агостин трансформира напълно своите възгледи като хореограф и реализатор – на сцената лимитите не съществуват, там няма невъзможни неща. BEST REGARDS неговото е танцово прощаване с Чарнок, само че и поклонение пред любовта към танца, към готовността да гориш всякога, когато стъпиш на сцената.

“Всяко писмо потегля от едно настояще към друго, което може да не го чака. Сега насочвам покана към публиката. Нека всички дружно да пеем за нашата носталгия, на недошлите в точния момент, с цел да кажат това, което желаят. В сянката на изтеклото минало и под светлината, която Найджъл продължава да хвърля на сцената, дано накараме този неотстъпчив рефрен да отеква, дано разгърнем празен лист хартия пред очите си и се запитаме: по какъв начин желаеме да стартираме да пишем това невероятно писмо? ”

– Марко Д-Агостин

Отзиви

„ Бижу “ – Росита Бойсо, Le Monde

„ Умно и меланхолично произведение, тънко и буйно “ – Лаура Бевионе, paneacquaculture

За Марко Д’Агостин

Работата на Марко Д’Агостин слага под въпрос ролята и работата на паметта и се концентрира върху връзката сред реализатор и фен. Танцът, сходно на комплицирана географска карта, в която звуците, думите и придвижванията непрекъснато се преплитат, се стреми към прочувствен компромис сред изпълняващите и гледащите го.

След образование при интернационално приети майстори (Ясмина Годер, Найджъл Чарнок, Розмари Бътчър, Уенди Хюстън, Емио Греко), той стартира кариерата си като изпълнителни, танцувайки за имена като Клаудия Кастелучи /Socìetas Raffaello Sanzio, Алесандро Скиарони, Лиз Санторо, Ирис Ерез, Табеа Мартин.

От 2010-а развива лична хореографски активност, участвайки в голям брой интернационалните планове, измежду които ChoreoRoam Europe, Act Your Age, Triptych. Два пъти е отличен измежду предпочитаните компании на Европейската мрежа Aerowaves. Представя свои произведения на многочислени фестивали и подиуми (Фестивала Les Rencontres Chorégraphiques Internationales de la Seine-Saint-Denis, Théatre de La Ville в Париж, Les Brigittines в Брюксел, The Place Theater в Лондон, Sala Hiroshima в Барселона, Tanzhaus в Цюрих, Schaubühne в Лайпциг, Културен център Pompeia в Сао Паоло, фестивала в Сантарканджело, Romaeuropa, VIE Festival, Torinodanza, OperaEstate и други.

От 2019-а до момента, след покана от Борис Шармац, Марко е един от участниците в плана XX танцьори за ХХ век, в който извършва репертоара с баварския и тиролски танц Шуплатлер от „ Фолклор “ на Алесандро Скиарони. Мари Шуинар, шеф на Биеналето на танца във Венеция, кани Марко да сътвори нова творба за танцьорите от Колежа на Биеналето през 2020-а.

Билети за спектакъла на 24 май в Дом на културата “Борис Христов ” ще намерите в продажба онлайн в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна. Видео към спектакъла гледайте тук.

****

ONE DANCE WEEK 2023 се осъществя с поддръжката на Министерство на културата и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 • С поддръжката на Европейски Пътища и Община Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР