На 24 март, ден преди Благовещение, Православната църква почита паметта

...
На 24 март, ден преди Благовещение, Православната църква почита паметта
Коментари Харесай

Сладки имена да почерпят днес

На 24 март, ден преди Благовещение, Православната черква уважава паметта на Св. преподобни Захарий. Преподобни Захарий бил наследник на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество. Карион взел със себе си и Захарий, тъй като майката не могла да го изхрани. Макар и по-млад от доста старци в манастира, Захарий се удостоил с огромни плодородни блага. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата сърцевина. На запитването на Св. Макарий, кое нещо прави монаха същински духовник, Захарий дал отговор: Онова, което непрекъснато ни принуждава да изпълняваме заповедите Божии.

Свети оракул Захарий и праведна Елисавета били праведно семейство, живеели по законите божии дълги години. За тяхна огромна горест нямали дете и заради напредналата си възраст не очаквали да им се роди. Захарий бил духовник. По време на свещенодействие му се явил ангел, който предсказал раждането на сина му – Йоан, който ще е свят човек и предходник на Исус. Захарий се зачудил и заразпитвал ангела, а той за наказване го лишил от подарък слово до деня на чудото. Не след дълго Елисавета в действителност заченала. Радостта и била огромна, а благодарността към Бог голяма.

След девет месеца се родила мъжка рожба и на осмия ден щастливата майка занесла младенеца да го кръсти. Нарекла го Йоан, макар, че всички очаквали да се назова на татко му. До това време Захарий бил глух и не се знае по какъв начин жена му е схванала за името. Предполага се, че на нея също и е проговорил глас благ. По това време било признато детето да се назовава на някой от роднините, само че никой от рода на Захарий не се казвал Йоан. Загрижени хора отишли да го попитат дали е склонен, а той написал на дъска, че името на детето е Йоан. В този момент възвърнал гласа си.

На 24 март имен ден имат Захари, Захарина, Хари.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР