На 24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна от

...
На 24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна от
Коментари Харесай

24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна от византийците

На 24 март 1201 година Цар Калоян завладява Варна от византийците. През 1201 година България, под ръководството на цар Калоян, е във напредък. По това време мощната цитадела Варна е притежание на Византия. Тя е на значимо стратегическо място и съставлява опасност за българската страна. Крепостта е предпазена от морето от една страна, и от трап от другите три страни.

Цар Калоян обсажда Варна от 3 страни. Гарнизонът оказва мощна опозиция. Тогава българите построяват висока обсадна кула колкото стените и я прекатурват в рова. Така тя се закрепя на стената на крепостта и по нея българите нахлуват в крепостта, като я завладяват за 3 дни.

Калоян заповядва пленените ромеи да бъдат хвърлени в рова и да бъдат затрупани живи с пръст. Георги Акрополит написа: „ Той отмъщавал впрочем, както споделя, за злините, които император Василий направил по отношение на българите. И като казвал, че Василий се нарекъл Българоубиец, себе си назовавал Ромеоубиец “.

За обсадата на Варна написа византийският историк Никита Хониат: „ Без да се уплаши от светостта на деня (било Великден) и без да се засрами от името Христово, което той (т.е. цар Калоян) произнасяше единствено с уста, подтикван от кръвожадни демони, блъскаше в рова всички, които беше заловил живи, и хвърляше пръст, до момента в който извърши рова. Така мястото стана общ гроб. След като унищожи крепостните стени, той се завърна в Мизия, като отпразнува деня с такива жертви и кървави помени. “ В края на 1201 година сред България и Византия стартират договаряния за мир. Мирът е подписан при започване на 1202 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР