На 24 февруари се навършиха 145 години от рождението на

...
На 24 февруари се навършиха 145 години от рождението на
Коментари Харесай

Александър Божинов е бащата на политическата карикатура

На 24 февруари се навършиха 145 години от рождението на огромния български художник и учредител на политическата подигравка у нас Александър Божинов.

Покрай годишнината се оказа, че от три години теоретичен екип от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии с началник проф. дфн Ваня Добрева изследва живота и делото на Божинов с научно-изследователския план: „ Между трагичното и комичното – Александър Божинов (карикатурист, боен фотограф и писател) “, КП-06 Н40/2, на Фонд „ Научни проучвания “.



Работата към този момент носи своите плодове – факт са изданията „ Александър Божинов. Политически карикатури, двата сборника „ Из творчеството на Александър Божинов “ и „ Юбилеите на Александър Божинов “, както и преиздаването на класическа негова детска книга.

Във връзка с юбилея на огромния художник ректорът на Унибит проф. дн Ирена Петева, ръководителят на Съвета на настоятелите проф.д.ик.н. Стоян Денчев и деканът на ФБКН проф. доктор Христина Богова откриха галерия от съхранявани в Научния списък на Българска академия на науките картини и скици, дело на огромния художник.



На собствен ред различен член на научноизследователския екип - Дарина Илиева, един от най-дълбоките познавачи на архива на гения, изнесе обществена лекция пред студентите. Илиева показа резултатите от  изследванията, свързани с изясняване на родствените връзки на художника с Алеко Константинов и проф. Иван Шишманов, както и  околните му другарства с Елин Пелин, с Чудомир, с Константин Щъркелов – съдействали за образуването му като креативна персона.

Сега екипът на плана приготвя национална галерия с карикатури от художника, рисувани през 30-те години на ХХ век, отдадени на тематиката Македония. Очакват помощта на Министерство на културата, с цел да може повече жители да се допрян до бликащото духовитост и гений на Александър Божинов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР