На 24 декември българската православна църква почита паметта на Света

...
На 24 декември българската православна църква почита паметта на Света
Коментари Харесай

Днес Православната църква почита Света Евгения

На 24 декември българската православна черква уважава паметта на Света преподобномъченица Евгения.

Света Евгения била римлянка, щерка на знатни родители - езичници. Баща й Филип бил шеф на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с блестящо обучение и хубост. Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала духовник и след гибелта на игумена била единомислещо определена на негово място.

Придобила огромна популярност, изцерявайки бедните посредством молитва. Така приковала вниманието на една зла жена - Мелантия, която тя излекувала. Мелантия поискала да прелъсти Евгения, тъй като я считала за мъж. Като не съумяла, тя я наклеветила, че сякаш преоблечената като мъж жена се пробвала да я прелъсти.

Евгения била задържана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на шефа на града - нейния роден татко. Семейството й се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната религия, за което Филип бил уволнен. След гибелта му околните се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна госпожица - Васила, за което и двете били наказани на премеждия и посечени на самия ден Рождество Христово в 262 година Клавдия погребала щерка си в своето имение отвън града и сама скоро по-късно се поминала, като била предизвестена насън за своята гибел от щерка си мъченица Евгения. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не желали да вземат присъединяване в едно езическо жертвоприношение.

Имен ден честват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малик, Мален, Малена, Малин.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР