На 24 декември 1818 година песента Stille Nacht, heilige Nacht е била

...
На 24 декември 1818 година песента Stille Nacht, heilige Nacht е била
Коментари Харесай

Ето коя е най-красивата коледна песен

На 24 декември 1818 година песента Stille Nacht, heilige Nacht е била изпълнена за пръв път в локалната черква. Автор на текста на коледната ария е свещеникът Йозеф Мор. Той надали е подозирал на каква голяма известност ще се радва написаната от него творба, възпяваща Рождество Христово в миг, когато Европа е завършила с наполеоновите войни. Негов другар, органистът Франц Грубер, композира музиката.

Според легендата за първото осъществяване на Тиха нощ, свята нощ на 24 декември 1818 година Мор си пригласял с китара, тъй като лакоми мишки били прогризали и развалили органа на църквата. Но това не е попречило " Тиха нощ " да се трансформира в изключително известна ария в локалните църкви и публично да влезе в репертоара на Залцбургската енероия през 1866 година.

Историята мълчи по отношение на това по какъв начин тази австрийска коледна приказка напуща Австрия и става една от най-популярните мелодии в света. Говори се, че тиролският занаятчия на органи Карл Маурахер, пристигнал да поправя по тези места развалените музикални принадлежности, " изнесъл " песента от родния й край. По време на Първата международна война, при краткотрайните прекъсвания на огъня, на първата Коледа противникови бойци за малко са се побратимявали и са пели " Тиха нощ, свята нощ " в траншеите.

Първите британски версии на Stille Nacht излизат в средата на 19 век /Silent Night/, като стиховете й по-късно са преведени на 300 езика и диалекта. Тя е била изпълнявана от Елвис Пресли, от " Мъпетите " и от немска метъл тайфа. През 2015 година и Майли Сайръс също извършва коледния шлагер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР