На 24 април Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че руски

...
На 24 април Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че руски
Коментари Харесай

Иран въоръжава Русия с кораби през Каспийско море

На 24 април Wall Street Journal (WSJ) заяви, че съветски кораби придвижват ирански муниции през Каспийско море, с цел да доставят съветските войски, които се борят в Украйна. Това се показва в дневния разбор на фронта в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

WSJ, базирайки се на неназовани чиновници от Близкия изток, твърди, че през последните шест месеца товарни кораби са пренесли над 300 000 артилерийски снаряда и един милион боеприпаса от Иран до Русия през Каспийско море.

Неназованите длъжностни лица оповестяват, че последната известна пратка е напуснала Иран за Астрахан при започване на март и е превозвала 1000 контейнера с 2000 артилерийски снаряда.

WSJ отбелязва, че иранското министерство на защитата (МО) е сключило контракт с съветското държавно акционерно сдружение „ Рособоронекспорт “ за продажбата на 74 000 артилерийски снаряда на цена 1,7 млн. $.

Известен съветски боен блогър реагира на отчета и съобщи, че към момента не е видял идването на тези муниции на фронта, макар продължаващото руско-иранско съдействие в региона на защитата.

Руски блогъри допускат, че съветският президент Владимир Путин е наредил спомагателни промени във военното командване на 20 април. Известен съветски боен блогър твърди, че на 20 април Путин е подписал декрет за серия от промени във военното командване и публично е уволнил командващия Източния боен окръг генерал-полковник Рустам Мурадов.

Военният блогър означи, че уволнението на Мурадов евентуално е резултат от пагубната му атака при Вухледар, довела до доста жертви измежду съветския личен състав и загуба на огромна част от военното съоръжение. Военният блогър добави, че указът също по този начин принуждава армейски военачалник Александър Дворников – за който се оповестява, че е командвал съветските сили в Украйна през април 2022 година – да се пенсионира.

Военният блогър твърди, че Путин е принудил някогашния пълководец на Западния боен окръг генерал-полковник Александър Журавльов също да се пенсионира дружно с други неназовани командири. Милблогърът твърди, че Кремъл в този момент разчита на новоназначения пълководец на съветските въздушно-десантни сили генерал-полковник Михаил Теплински да реализира решителни резултати.

Тези известия за промени в командването и уволнения следват известието на Кремъл за уволнението на командващия съветския Тихоокеански флот адмирал Сергей Авакянц на 19 април.

Руски блогър твърди, че Авакянц не е бил уволнен вследствие на неприятно показване по време на военните учения в Тихия океан, а че той ще образува нова „ организация “ под хипотетичния надзор на „ газовия бранш “.

Не е ясно дали това не е съзнателно неразбираема отпратка към известията за основаването на частна охранителна компания от съветската държавна газова компания „ Газпром “. Военният блогър означи, че не е сигурен дали организацията ще си сътрудничи с Руското доброволческо сдружение за подкрепяне на армията, авиацията и флота на Русия (ДОСААФ) или с Националното придвижване на младите кадети (Юнармия).

ISW по-рано заяви, че съветските държавни газови компании – а точно „ Газпром “ – образуват нови военни формирования и че ДОСААФ демонстрира интензивност в напъните за набиране на съветски военнослужещи.

Финансистът от групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин е почнал осведомителна интервенция, с цел да подкопае доверието в съветските частни военни групи (ЧВК), свързани с страната. На 24 април Пригожин твърди, че е посетил позициите на частите „ Поток “ и „ Александър Невски “ – които Пригожин характеризира като „ микро ЧВК “ – и остро подлага на критика неприятното положение на тези елементи.

Съобщава се, че батальонът „ Поток “ е един от трите доброволни отряда на съветската държавна енергийна компания „ Газпром “ и е аналог на съветския държавен военен запас (БАРС).

Съобщава се, че батальонът „ Поток “ е зависещ на ЧВК „ Редут “ на Министерството на защитата на Русия.

Пригожин твърди, че тези елементи би трябвало да прикриват фланговете на „ Вагнер “, и пита по какъв начин тези елементи могат да водят бойни дейности, в случай че нямат подобаващи доставки и оръжия. Пригожин също по този начин подлага на критика общото разпространяване на такива ЧВК, което евентуално подсказва, че Пригожин преглежда тези нови структури като конкуренция на Вагнер.

На 24 април източници, свързани с Вагнер, настояват, че силите на Вагнер са упълномощили на „ Поток “ да пази неуточнени новозавзети позиции, с цел да може Вагнер да се прегрупира, само че Поток е изоставил тези позиции и е разрешил на украинските сили да завладяват региона.

Предполагаемият личен състав на подразделението „ Поток “ разгласява видеосъобщение на 24 април, в което упреква управлението на „ Газпром “ и ЧВК „ Редут “, че не са обезпечили на „ Поток “ подобаващи оръжия и муниции, както и упреква „ Вагнер “, че е забранил на бойците от „ Поток “ да напуща позициите си.

Някои военни блогъри – в това число обвързваните с Вагнер военни блогъри – подлагат на критика подразделението „ Поток “ за това, че упреква управлението, и вместо това изясняват неприятното им бойно показване със статута им на доброволци.

Докладите на военните блогъри и на Пригожин демонстрират, че „ Вагнер “ има власт над структури, благосъстоятелност на съветското МО, което от своя страна демонстрира, че Пригожин си е възвърнал известно снизхождение на Кремъл.

Властите в Кремъл оферират равнене на заплащането на активизирания личен състав и доброволците, евентуално в опит да подтикват военната работа. На 24 април съветският президент Владимир Путин се срещна със секретаря на „ Единна Русия “ Андрей Турчак, с цел да обсъдят начинания за обезпечаване на придобивки за съветските военнослужещи. Путин изрази поддръжка за предлагането на Турчак за равнене на заплащането на „ всички участници “ във войната в Украйна.

Турчак съобщи, че понастоящем мобилизираният личен състав получава 195 000 рубли (около 2400 долара) месечно, без значение къде служи, до момента в който бойците на контракт получават същата сума, единствено когато служат на фронта. Турчак твърди, че договорните бойци, служещи в тила, получават заплати „ няколко пъти по-малки “ от тези, които получават бойците на същата служба на фронтовата линия.

Турчак предложи да се вкарат и други обществени придобивки, измежду които: установяване на квота за банкет в съветските университети за ветерани, за наградените с три ордена „ Герой на Русия “ и за деца на участници във войната; понижаване или анулация на комисионните такси за изтегляне или прекачване на пари; и удължение или анулация на заемите за родители, съпрузи и деца на ветерани при положение на гибел или тежка неработоспособност.

ISW към този момент е съобщавала за спорове сред другите групи съветски военнослужещи във връзка с неравностойни заплащания и обществени придобивки и Кремъл евентуално се пробва да наподобява, че позволява тези несъответствия, с цел да насърчи записването в армията.

Следственият комитет на Саратовска област задържа някогашен пълководец на групата „ Вагнер “, който разказал на съветската правозащитна организация Gulagu.net за убийствата на деца и други цивилни от „ Вагнер “ в Бахмут. Основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин заяви на 24 април, че Следственият комитет на Саратовска област е арестувал командира на „ Вагнер “ Азамат Улдаров, който в детайли е описал практиката на „ Вагнер “ да убива деца в Бахмут и отношението на групата към военнопленниците по заповед на финансиста на „ Вагнер “ Евгений Пригожин (което Пригожин отрича).

Осечкин декларира, че четирима други наемници на Вагнер са придружавали Следствения комитет и са заплашвали Улдаров със гибел поради показанията му против Пригожин.

Сътрудничеството на Вагнер с локалните проверяващи органи демонстрира, че Вагнер и Пригожин са в положение да оказват въздействие върху избрани локални управляващи и органи за сигурност.

Този анонс подсказва още, че Вагнер е надълбоко зает с насърчаването на присъединяване в зверствата, с цел да построи обществена единодушие измежду групата, и демонстрира, че „ Вагнер “ употребява опасността от отмъщение, с цел да обезкуражи несъгласните, които изобличават Пригожин, с цел да дискредитират по-широката група.

Рано сутринта на 24 април украинските сили евентуално са направили офанзива с морски дрон против базата на съветския Черноморски флот (ЧФ) в Севастопол. Геолокализирани фрагменти демонстрират евентуален украински военноморски дрон, който се взривява в пристанището на Севастопол, както се оповестява, към 3:30 ч. сутринта на 24 април.

Степента на вредите от удара не е ясна. Руското министерство на защитата заяви на 24 април, че украинските сили са се пробвали да нападат базата на ЧФ в Севастопол с три безпилотни наземни апарата и съобщи, че съветските сили са унищожили и трите апарата.

Депутатът от Красноярския край Константин Сенченко подаде оставка на 24 април, откакто на 20 април губернаторът на Красноярския край Александър Ус подаде оставка. Съобщава се, че Сенченко е напуснал Русия преди повече от година и интензивно е подлагал на критика войната, като през януари си е получил санкция за „ дискредитиране на армията “.

Съобщава се, че Ус е подал оставка след предлагането на съветския президент Владимир Путин да работи на федерално равнище.

Оставките на Сенченко и Ус може да са сигнал за неодобрение от управлението на Кремъл на по-регионалните равнища на съветското държавно управление.

Основни заключения

Руски блогъри спекулират, че съветският президент Владимир Путин е наредил спомагателни промени във военното командване на 20 април. Финансистът от групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин е почнал осведомителна интервенция за подкопаване на доверието в съветските частни военни групи (ЧВК), свързани с страната. Властите в Кремъл предложиха равнене на заплащането сред активизирания личен състав и доброволците, евентуално в опит да се подтиква военната работа. Следственият комитет на Саратовска област задържа някогашен пълководец на групата „ Вагнер “, който разказал на съветската правозащитна организация Gulagu.net за убийствата на деца и други цивилни от „ Вагнер “ в Бахмут. Украинските сили евентуално са направили офанзива с морски дрон против базата на съветския Черноморски флот (ЧФ) в Севастопол рано сутринта на 24 април. Руският външен министър Сергей Лавров дойде в Ню Йорк на 24 април, с цел да ръководи съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН). На 24 април Wall Street Journal (WSJ) заяви, че съветски кораби придвижват ирански муниции през Каспийско море, с цел да доставят съветските войски, които се борят в Украйна. Депутатът от Красноярския край Константин Сенченко подаде оставка на 24 април, откакто на 20 април губернаторът на Красноярския край Александър Ус подаде оставка. Към 24 април украинските сили са постигнали незначителни триумфи южно от Кремина и не престават да нападат съветски логистични възли в тиловите региони на Луганска област. Руските сили продължиха сухопътните офанзиви във и към Бахмут и по фронтовата линия Авдийвка – град Донецк. Някои съветски източници опровергаха изказванията на други съветски военни блогъри, че украинските сили са открили трайни позиции в източния (левия) бряг на Херсонска област. Кремъл продължава напъните за криптомобилизация евентуално в опит да избегне втора вълна на публична готовност. Групата „ Вагнер “ може би се пробва да попълни функциите на правоохранителни органи в окупираните територии.
Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР