На 23 юли от ПП-ДБ представиха идеите си за промени

...
На 23 юли от ПП-ДБ представиха идеите си за промени
Коментари Харесай

Три дами от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха 166 подписа за конституционна промяна

На 23 юли от ПП-ДБ показаха концепциите си за промени в Конституцията. На 26 юли след съвещание на Комисията по конституционни въпроси ръководителят й Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС съобщи, че трите парламентарни групи ще внесат общ законопроект за изменение и допълнение на главния закон.

В последния работен ден на Народното събрание преди ваканцията стана ясно, че измененията към този момент са подготвени. Под тях стоят подписите 166 депутати - 69 от ГЕРБ, 62-ма от ПП-ДБ и 35 от Движение за права и свободи. 

Една от готвените промени е при паднало държавно управление президентът да показва длъжностен министър председател, само че да бъде стеснен в избора си сред ръководителите на отиващия си парламент, на Върховен касационен съд и на Българската национална банка.

" Ако не може да се сформира постоянно държавно управление и се отива на предварителни избори, президентът ще може да избере сред три лица - ръководителят на отиващия си парламент, на Българска народна банка или Върховен касационен съд, да избере един от тримата, който да уточни за собствен претендент за министър председател ", сподели Атанас Атанасов от ПП-ДБ по-рано пред.

Посоченият за министър председател самичък да назначава министрите си, а не президентът, гласят част от концепциите.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

На брифинг незабавно след внасянето на документа Христо Иванов от ПП-ДБ напомни, че предходната неделя от групировката показаха пакет от хрумвания. На база на него и на другите концепции и законопроекти, които сътрудниците от ГЕРБ и от Движение за права и свободи бяха изработвали, в конституционна комисия беше взето решение да се потърси обединяване на тези текстове в един, изясни Иванов. Той добави, че тази работа е била свършена, вследствие на което беше импортиран законопроект, който е подписан от 166 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, с което по думите му се подсигурява в една висока степен съществуването на болшинство за прокарването на тези хрумвания.

Снимка: БТА

Иванов уточни, че законопроектът сплотява хрумвания, свързани на първо място със правосъдната промяна. Предвижда се Висшият правосъден съвет (ВСС) да се раздели на две с пропорции, които обезпечават както съблюдаване на интернационалните стандарти във връзка с независимостта на съда, т.е. огромно болшинство съдии определени от съдии, само че и опазване на парламентарна квота в съдийския съвет, и прокурорски съвет, в който има значително болшинство на парламентарните членове, с което се подсигурява социална отчетност, изясни той. В доста висока степен се понижават пълномощията на основния прокурор, с което се ликвидира тази позиция като център на неофициална власт и квази политически състезател. В тези текстове има някои нюанси по отношение на това, което беше показано в неделя, само че като цяло ние сме задоволени в доста висока степен, добави Христо Иванов.

Снимка: БТА

Много съм благополучен, че с ГЕРБ и Движение за права и свободи се обединихме по тематиката, че 24 май би трябвало да бъде националния празник на България и това да бъде заложено в Конституцията, съобщи Кирил Петков от ПП-ДБ. По думите му с избора на 24 май се слага акцент върху духа на знанието, на просветата, на писмеността.

Снимка: БТА

Атанас Атанасов от ПП-ДБ означи, че сърцевината на законопроекта е правосъдната промяна. От години работим по тази тематика и се радваме, че успяхме да активизираме болшинство в Народното събрание за поддръжка на тази смяна, разяснява той. По думите му във връзка с служебното държавно управление са намерили доста надеждна форма за образуването му. При постоянното държавно управление Народното събрание избира претендент за министър-председател и по негово предложение се избира състава на държавното управление, по тази причина ние предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере за претендент за министър-председател едно лице от трите - ръководителя на Народното събрание, шефа на Българската национална банка или ръководителя на Върховния касационен съд, и по предложение на този претендент за министър председател към този момент да бъде образуван самия Министерски съвет, изясни Атанасов. Във връзка с коментара на президента Румен Радев, че планът за промени в Конституцията на ПП-ДБ е юридически необразован и политически циничен, Атанасов съобщи: " Да беше оповестил своя план, да прочетем нещо юридически грамотно ".

Снимка: БТА

Никола Минчев от ПП-ДБ сподели, че се вкарва опцията всеки жител да може да се обърне към Конституционния съд, когато смята, че негови права и свободи, закрепени на конституционно равнище, са нарушени. Предвижда се филтърът за допустимост да бъде организиран на законово равнище.

Снимка: БТА

Надежда Йорданова от ПП-ДБ означи усилването на функционалностите на Инспектората на Съдебната власт.

" Ние сме били съперници с Движение за права и свободи и ГЕРБ, в това число по тези тематики. Това, че през днешния ден съумяхме да намерим единодушие, се дължи на сериозна еволюция, която не се е случила за една седмица или за няколко месеца ", разяснява Христо Иванов. По думите му става въпрос за дълъг развой, в който всеки е извървявал своя път. За нас е значимо, че всички съществени упования на българското общество и на интернационалните ни сътрудници и стандарти са залегнали в този законопроект, сподели още той.

Пеевски: До Нова година ще имаме конституция нова

От Движение за права и свободи подкрепихме плана за конституционни промени на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС и се отказахме от своя план, с цел да има обединяване, България да има нова конституция, да създадем правосъдната промяна и да вървим напред. Това разяснява в отговор на журналистически въпрос депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, откакто с подписите на трите политически сили в Народното събрание беше импортиран план за промени в Конституцията.

Както видяхте, планът за Конституцията беше импортиран от трите партии, нашето решение беше да подкрепим плана на ПП-ДБ с присъединяване на ГЕРБ, които са допълнили неща, сподели депутатът от Движение за права и свободи. Ние поддържаме абсолютно, няма да внасяме наши оферти, съобщи той. Проведохме голям брой срещи с господин Иванов, с господин Петков по тематиките, поддържаме ги, сподели Пеевски. Вече сред първо и второ четене ще решаваме какво вършим, само че вървим по този път, добави той.

Делян Пеевски сподели, че единственото изискване, което са сложили и е било признато, е да няма ограничаване на мандатите на кметовете.

Относно предлагането 24 май да стане народен празник, депутатът от Движение за права и свободи сподели, че за момента го поддържат. Ще разсъждаваме, ще вършим съвещания, имаме времето, добави той.

Попитан дали са подготвени на компромис с 24 май, с цел да се съберат над 160 гласа за " бърза писта " за промени в Конституцията за правосъдната промяна, Делян Пеевски сподели, че не виждат проблем в 24 май. " Ще беседваме с сътрудниците, в случай че се събере поддръжка, събере се. Ако не се събере, вървим по бавната писта, имаме ги гласовете, ще бъде признато. Разликата не е толкоз огромна. До Нова година ще имаме конституция нова ", разяснява той.

На въпрос за какво са подкрепили плана на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и са се отказали от своя вид на конституционни промени, Пеевски отговори: " За да има обединяване, България да има нова Конституция, да създадем правосъдната промяна и да вървим напред ".

Снимка: БТА

Десислава Атанасова: Намерихме добър баланс

Намерихме добър баланс, експертен, и той се потвърждава със събраните 166 подписа, гарантиращи при всички положения, че има болшинство до края на тази година да се одобряват измененията в главния закон. Така съпредседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разяснява пред публицисти в Народното събрание импортирания по-рано в деловодството общ законопроект за конституционни промени с " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи.

И трите парламентарни групи изложиха своите визии по плана пред медиите, само че го направиха поотделно.

След доста диалози, след добър синхрон и в Комисията по конституционни въпроси, при разискването и при лидерските, срещи ние се съгласихме да застанем дружно зад всички тематики, които са включени в измененията на Конституцията, а да не търсим авторство, изясни Атанасова. Тя не скри, че във връзка с глава " Съдебна властта " са имали дълги разисквания и дружно с останалите две парламентарни групи стоят зад тях. В текстовете за Инспектората ГЕРБ-СДС имали превес при предложенията, от групировката подсетиха и, че самостоятелната конституционна тъжба е била и в техния законопроект, разгласен преди към две години.

ГЕРБ-СДС са срещу да се лимитират мандатите на изборните длъжности в локалната власт, каквато концепция имаха от ПП-ДБ. На същата позиция е и Движение за права и свободи. Според Десислава Атанасова дружно с ПП-ДБ и Движението са намерили единодушие.

Друг дълго обсъждан въпрос е бил за служебното държавно управление, стана ясно от думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС. Предложили сме по какъв начин да бъде конструирано, считаме, че има уравновесени текстове, акцентира Атанасова.

За 24 май тя напомни, че още предходната година ГЕРБ-СДС са предложили да стане народен празник с промени в Кодекса на труда, които тогава не бяха признати. Очакваме позициите на останалите парламентарни групи, добави тя. Много по-важните тематики са дълбоката и всеобхватна правосъдна промяна, акцентира политикът. Надявам се всички сътрудници от останалите групи да схванат нуждата да приключим един път вечно с тази тематика, тъй че да осигурим задоволителен брой гласове - 180, с цел да може до края на годината да се поздравим с промени в Конституцията, разяснява Десислава Атанасова. По думите ѝ има образувана конституционна комисия, идната сесия на Народно събрание има опция тематиката за националния празник да се разисква и експертно, и политически. На този стадий Атанасова се въздържа от мнения от какво би се отказал всеки от вносителите, с цел да може общият законопроект да бъде признат до Нова година.

  Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР