На 23-ти и 24-ти ноември в Бургас и Ямбол Плевенска

...
На 23-ти и 24-ти ноември в Бургас и Ямбол Плевенска
Коментари Харесай

Христо Йоцов за новата си авторска програма: Това е другото ми „аз“ – симфоничната част от мен

На 23-ти и 24-ти ноември в Бургас и Ямбол Плевенска филхармония и солисти ще показват премиерно концерти с музика, напълно композирана от българския музикант и композитор Христо Йоцов.

За пръв път програмата беше показана при започване на тази година – на 17-ти февруари - рожденият ден на Христо Йоцовв Плевен и на 21-ви февруари в столичната зала „ България “.

По време на подготовките за идващите концерти,за Дарик радио, създателят на музиката и ослепителен реализатор в региона на ударните принадлежности сподели:

„ Това е другото ми „ аз “ – симфоничната част от мен, тъй като това е нещо, което имам по рождение. Аз съм откърмен с класическата музика по причина на моите родители – типичен музиканти. Джазът ме всмука по-късно, само че по този начин или другояче, от един миг, аз започнах да мисля и в двете направления и се натрупаха много пиеси. Така се оформи тази стратегия с концерт за тромпет и тромбон, за Мишо Йосифов и Вили Стоянов – аз постоянно пиша особено за хора, а не просто по този начин.



Разбира се, когато се срещнахме с Василена Серафимова преди 6 години, аз й предложих да напиша концерт за нас двамата. Тя доста се зарадва и по този начин се роди двойният концерт за ударни принадлежности и маримба „ Картини от два свята “.

Също по този начин, когато предложих на шефа на Плевенска филхармония – прелюбезният и деен господин Любомир Дяковски тези два концерта, той сподели: „ Супер! Ще ги създадем, единствено че би трябвало още една пиеса и каква да е тя, ами несъмнено – интродукция по случай 70-годишнината на Плевенска филхармония.

Така написах Празнична интродукция „ Плевен-2023 “ и се оформи цялата тази стратегия “.



Христо Йоцов акцентира, че Плевенска филхармония в действителност е съществена част от неговия път в света на музиката в последните години:

„ Само преди дни в Плевен направихме премиерата на новата ни стратегия с Хилда, „ Да обичаш Гершуин “ и ето, в този момент още веднъж се връщам тук, по този начин се оказа “.

На 23-и ноември (четвъртък), от 19:00 часа в концертната зала на НХК Бургас и на 24-и ноември (петък) в Общинска зала - Ямбол ще бъдат показани три превъзходни симфонични творби, премиерно и за двата града:

Празнична интродукция " Плевен 2023 " – пиеса, написана по случай 70-годишнината на Плевенска филхармония;

„ Картини от два свята “ – двоен концерт, композиран за изключителната перкусионистка с интернационална кариера Василена Серафимова – маримба, и с „ поддържаща мъжка роля “ на барабаните от Христо Йоцов, като солист;

Двоен концерт за тромпет, тромбон и оркестър, отдаден на двама от най-известните джазови, само че освен, музиканти в България – Михаил Йосифов - тромпет и Велислав Стоянов - цугтромбон.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР