На 23 септември Светата Източна Православна Църква чества зачатие на

...
На 23 септември Светата Източна Православна Църква чества зачатие на
Коментари Харесай

Църквата отбелязва днес зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител


На 23 септември Светата Източна Православна Църква празнува зачатие на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. В дните на цар Ирод (управлявал Йюдея от 30 години преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово) в град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета, която е братовчедка на Света Праведна Анна, Майка на Пресветая Дева Мария Богородица. Двамата страдали доста, че нямат деца. Дори и в своята преклонна възраст те непрекъснато и горещо се молели към Господ Бог да ги подари с правоприемник. И молитвата им сторила знамение. При Света Праведна Елисавета пристигнал Архангел Гаврийл. Той й споделил, че ще зачене, ще роди наследник и ще го нарекат Йоан. На Свети Праведен Захарий, който се молел 40 дни в пустинята Свети Архангел Гаврийл му известил също, че Света Праведна Елисавета ще зачене и ще имат наследник, който ще нарекат Йоан и освен ще проповядва идването на Месията, а ще го уточни и на всички хора на земята.
„ Не пердах се Захарие! Твоята молитва бе чута и жена ти Елисавета ще ти роди наследник и ще го наречеш с името Йоан. Ще имаш наслада и забавление и мнозина ще се зарадват на раждането му, тъй като той ще бъде популярен пред Господа. Няма да пие вино и сикер, а ще се извърши с Дух Светий още от утробата на майка си. Мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог и ще върви пред Него в духа и силата на Илия, с цел да обърне сърцата на бащите към чедата и непокорните към разсъдъка на праведните и да подготви на Господ Бог народ идеален ".
Само един храм в цяла София носи името на св. Йоан Кръстител. Той е в квартал “Обеля ” и към този момент е осветлен. Повече от 100 години в Софийско черква не е кръщавана на името на Йоан Предтеча. Последната е от 1900-та година в село Голеш. Това е необичайно, тъй като Йоан Кръстител е светецът с най-вече празници в църковния календар - седем.
България има няколко манастира, отдадени на името на Господния Кръстител. Това са Лопушанския манастир, издигнат през 10-ти век, сега е мъжки / Видинска епархия/, Градешнишки манастир от 16 – ти век, сега е без монаси / Врачанска епархия/ - съборната черква се споделя “Рождество на честния и прочут Пророк Предтеча и Кръстител Господен Йоан ”, и Жаблянския манастир, учреден 16-ти век в Софийска епархия. В Кърджали през интервала 1994 - 2000 година е реставриран и осветлен средновековния манастирски комплекс “Св. Йоан Предтеча ”, състоящ се от черква, епископска резиденция, параклис, отшелнически килии и столова, оградени от крепостни зидове и кули.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР