На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от

...
На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от
Коментари Харесай

127 години ВМРО

На 23 октомври 2020 година се навършват 127 години от основаването на родолюбивата, българска, патриотична организация Вътрешна македонска революционна организация.

Патриотите тържествено ще отбележат годишнината в София на 23 октомври (петък) от 11.30 ч. пред Паметника на починалите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско (на бул. „ Стефан Стамболов “ № 2, кръстовището на бул. „ Тодор Александров “ и бул. „ Христо Ботев “). Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника.

На събитието ще участват евродепутати, народни представители, министри, българи от историческите общности зад граница, представители на Българското съдружие на родовете от Македония.

Историята

На 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – доктор Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров слагат началото на именитата Вътрешна македонска революционна организация. Революционна организация, която е основана по образеца на БРЦК, Вътрешна македонска революционна организация бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само 10 години след своето основаване Организацията подвига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието Вътрешна македонска революционна организация се развива като страна в страната и действително поема ориста на хилядите неоправдани българи останали в иго в Македония и Одринска Тракия.

Под управлението на Тодор Александров и Иван Михайлов Вътрешна македонска революционна организация се трансформира в действие, с която се преценяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и битката за обединяване на Отечеството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР