На 23 октомври 1956 г. унгарците вдигат спонтанен бунт срещу

...
На 23 октомври 1956 г. унгарците вдигат спонтанен бунт срещу
Коментари Харесай

Унгария въстана срещу соцрежима

На 23 октомври 1956 година унгарците подвигат импровизиран протест против държавното управление на Унгарската национална република и неговата просъветска политика.

Недоволството от наложения с Червената войска ред прераства във въстание, което е подкрепено и от немалка част от партийното управление на ръководещата Унгария - Унгарска партия на труда, преименувана след събитията на УКП.

Исканията са избрани от партийното управление в Съюз на съветските социалистически републики по това време като бунт и политически опит на западните сили за разграждане от вътрешната страна на преди малко учредения Варшавски контракт от силите на реакцията, тъй като Имре Наги прогласява отдръпването на Унгария от Варшавския контракт.

Въстанието стартира като студентска проява, към която се причисляват хиляди жители, до момента в който тя минава през центъра на Будапеща на път към постройката на Народното събрание. Арестувана е студентска делегация, която пробва да влезе в постройката на радиото, с цел да излъчи настояванията си. Когато болшинството на открито изисква тя да бъде пусната, против него стартира пукотевица от силите на реда.

Бунтът бързо се популяризира в цяла Унгария и държавното управление пада. Хиляди се провеждат в опълчения и стартират пердах със силите на държавна сигурност.

Просъветско настроени комунисти и полицейски чиновници са екзекутирани или затваряни, като от пандизите са пускани и въоръжавани пандизчии. Импровизирани препоръки изземват контрола над общините от ръководещата Унгарска работническа национална партия и слагат политически претенции.

Новото държавно управление официално разпуска Полицията на държавна сигурност, афишира предпочитание да се изтегли от Варшавския контракт и дава обещание да организира нови свободни избори.

На 4 ноември руски войски нахлуват в Унгария.

Въстанието е смазано от Червената войска. Над 2500 унгарци и 700 руски бойци са убити в спора, а 200 000 унгарци бягат от страната.

Екзекутирани са министър председателят Имре Наги, министърът на защитата Пал Малетер. В пандиза са вкарани видни политици и публицисти.

При основаването на Третата република Унгария през 1989 година 23 октомври е разгласен за народен празник на страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР