На 23 май руските власти прекратиха операцията за борба с

...
На 23 май руските власти прекратиха операцията за борба с
Коментари Харесай

Русия хвърли генерал срещу 70 диверсанти в Белгород

На 23 май съветските управляващи прекратиха интервенцията за " битка с тероризма " в Белгородска област и обявиха, че са разгромили напълно проукраинските Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион " Свобода на Русия " (ЛСР) в района. Руското министерство на защитата (МО) съобщи, че граничните елементи на Западния боен окръг (ЗВО) са разгромили акцията и са изгонили всички " диверсанти " от Белгородска област.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков разгласи, че интервенцията за " битка с тероризма " е завършила, само че прикани евакуираните цивилни жители да изчакат, преди да се върнат в пограничните селища.

По-късно, на 23 май, съветските управляващи оповестиха, че на 22 май управляващите са евакуирали 100 цивилни от девет гранични селища в Белгородска област, откакто Гладков в началото отхвърли да е провеждал публична евакуация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че съветският президент Владимир Путин няма да организира изключително съвещание на Съвета за сигурност на Русия за разискване на рейд в Белгород, а вместо това ще разиска обстановката по време на плануваното за 26 май съвещание на Съвета за сигурност, евентуално в опит да внуши убеденост по отношение на съветското справяне със обстановката.

На 23 май съветските сили евентуално изтласкват силите на РДК и ЛСР най-малко до граничното населено място Козинка, а евентуално и отвън съветската територия. Козинка се намира на към 76 км югоизточно от град Суми.

Руски източници разпространиха фрагменти, на които се вижда, че съветските сили обстрелват позиции на коли на РДК и ЛСР наоколо до граничния контролно-пропускателен пункт " Козинка " през нощта, и настояват, че съветските сили са си върнали Козинка и граничния контролно-пропускателен пункт сутринта.

Геолокализирани фрагменти от съветските държавни медии демонстрират развалени и унищожени транспортни средства на контролно-пропускателния пункт.
 Дрон нападна гарата на Белгород
Дрон нападна гарата на Белгород

Напрежението продължава

Някои съветски източници настояват, че силите на РДК и ЛСР са се окопали в църквата в Козинка , само че по предварителни данни съветските сили може би са изтласкали нападателите до вечерта.

Руски източници настояват, че съветските сили са почнали интервенции по пречистване на Козинка и Глотово (непосредствено източно от Козинка) на 23 май.

Геолокални фрагменти, оповестени на 23 май, демонстрират последствията от обстрела на Гора Подол (на към 6 км северозападно от Козинка) и съветска пехота, която прави наблюдаване сред Грейворон (на към 7 км северозападно от Козинка) и Гора Подол, което допуска, че личният състав на РДК и ЛСР към този момент не държи или в никакъв случай не е държал позиции в селището .

Не е ясно обаче дали РДК и ЛСР са завладяли някакви села на 22 или 23 май. ЛСР обаче твърди, че личният състав на ЛСР и РДК е траял да работи в Белгородска област на 23 май.

Руски източници настояват, че на 23 май украинските сили са направили нападения по границата сред Харков и Белгород, само че ISW не е получила удостоверение за тези нападения. Някои съветски източници настояват, че украински и свързани с Украйна формирования - в това число полк " Азов ", полк " Кракен ", Териториална защита и постоянни украински сили - и личен състав на РДК са създали опити за спомагателни нападения край Горковски, Богун-Городок и Цаповка и са съумели да преминат границата южно от Щетиновка.

Други съветски източници отхвърлят изказванията, че диверсионни групи са минали границата сред Харков и Белгород.

Руските източници също по този начин настояват, че украинските сили са натрупали запаси на по-малко от 10 км от границата Харков-Белгород и показват опасения от опасността от по-нататъшни нападения.
 Русия не привиква Съвета за сигурност поради Белгород
Русия не привиква Съвета за сигурност поради Белгород

Девет обитаеми места са евакуирани, 12 души са ранени

Един от военните блогъри твърди, че полк " Азов ", полк " Кракра ", Териториалната защита и постоянните украински сили са взели участие в набег в Брянска област на 22 май, само че ISW към момента не е следила удостоверение на този хипотетичен набег.

В съветското осведомително пространство значително се приказва за хипотетичните цели на набезите и за провеждането на съветските ответни дейности. Някои съветски военни блогъри ускориха изказванията, че безпилотен аероплан е блъснал постройката на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) в град Белгород, и допуснаха, че украинските сили са имали за цел да нападат ФСБ и Министерството на вътрешните работи (МВР) по време на рейда.

Руски източници също по този начин разпространиха фотография на генерал-полковник Александър Лапин, позиращ със хванат автомобил, и твърдяха, че Лапин е управлявал антитерористичната интервенция дружно с детайли от 3-та мотострелкова дивизия (20-та гвардейска комбинирана войска, Западен боен окръг).

Много съветски източници похвалиха Лапин за това, че е провел съветските сили за осъществяване на поредни антитерористични интервенции, откакто съветската гранична работа не е съумяла да отблъсне набезите.
 Лондон: С партизанските офанзиви в Белгород Русия потвърждава, че е жертвата във войната
Лондон: С партизанските офанзиви в Белгород Русия потвърждава, че е жертвата във войната

Москва ще употребява тези произшествия, с цел да поддържа формалната си теза

Някои източници разкритикуваха решението за възлагане на командването на Лапин и означиха предходните военни провали на Лапин, като да вземем за пример пагубното прекосяване на река Сиверски Донец край Билохоровка, Луганска област, през май 2022 година

Особено значимо е, че Лапин се върна към командването на съветските интервенции в Източна Украйна, откакто претърпя сериозна рецензия за командването на интервенциите за завладяване на Северодонецк и Лисичанск, а Лапин не получи доста похвали в осведомителното пространство, откакто акцията за подкопаването му докара до уволнението му през ноември 2022 година

Откритостта на съветските военни блогъри да похвалят Лапин за това, че е командвал защитата против едно извънредно малко и лимитирано навлизане по границата, подсказва, че най-малко някои фракции на военните блогъри са податливи на наклонността на съветския президент Владимир Путин да сменя старите и опозорени командири .

Руската реакция на нахлуването в осведомителното пространство и в известията за военни дейности наподобява като извънредно несъразмерен отговор на едно доста малко и локално начинание. Руските сили не би трябвало да се нуждаят от обилни подкрепления - или от присъединяване на генерал-полковник - с цел да отхвърлен набег, осъществен съгласно известията от 13 бронирани машини.
 Удариха постройка на ФСБ в Белгород
Удариха постройка на ФСБ в Белгород

Няма публично удостоверение

Украински публични лица обявиха, че темпото на сраженията по посока на Бахмут е намаляло на фона на продължаващите лимитирани украински контраатаки по фланговете на Бахмут на 23 май.

Украинският общоприет щаб не заяви за боеве в град Бахмут в своя ситуационен отчет за първи път от декември 2022 година, което допуска, че силите на групата " Вагнер " може да са постигнали по-нататъшен прогрес в града. Генералният щаб също по този начин заяви, че съветските сили са провели несполучливи настъпателни дейности покрай Хромове (непосредствено западно от Бахмут).

Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр съобщи, че бойните дейности са намалели в и към Бахмут и още веднъж акцентира, че украинските сили поддържат позиции в укрепен регион покрай паметника на МиГ-17 в западната част на Бахмут.

Военен блогър пусна видеоматериал, за който се твърди, че демонстрира силите на " Вагнер " наоколо до паметника на МиГ-17, и съобщи, че в региона обаче няма украински сили.

Говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати съобщи, че украинските сили са напреднали с 200-400 метра по фланговете на Бахмут и към момента управляват редица здания и укрепления в югозападната част на Бахмут .
 Лондон: Русия се бои от огромен украински пробив, копае окопи в Курск и Белгород
Лондон: Русия се бои от огромен украински пробив, копае окопи в Курск и Белгород

Москва е положила особени старания и за подсилване на северната граница на Крим

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали край Яхидне (на 1 км северозападно от Бахмут) и че съветските сили са атакували несполучливо край Грихоровка (на 8 км северозападно от Бахмут) и Ивановское (непосредствено западно от Бахмут).

Друг боен блогър опроверга известията, че украинските сили са постигнали триумфи по време на контраатаки северозападно и югозападно от Бахмут и оцени, че съветско нахлуване от Бахмут към Ивановиское или Богдановка остава малко евентуално.

Основни заключения
Руските управляващи завършиха интервенцията за " битка с тероризма " в Белгородска област и обявиха, че на 23 май са разгромили напълно проукраинския Руски доброволчески корпус (РДК) и Легиона " Свобода на Русия " (ЛСР) в района. Руските сили евентуално са изтласкали силите на RDK и LSR най-малко до граничното населено място Козинка, а евентуално и отвън съветската територия на 23 май. Руски източници настояват, че на 23 май украинските сили са направили нападения през границата сред Харков и Белгород, само че МСС не е следила удостоверение за осъществяването на тези нападения. Украински публични лица обявиха, че темпото на сраженията по посока на Бахмут е намаляло на фона на продължаващите лимитирани украински контраатаки по фланговете на Бахмут на 23 май. Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви североизточно от Купянск и по линията Сватово-Кремина. Руските сили продължиха настъпателните интервенции по линията Авдийвка - град Донецк. Руските сили продължиха отбранителните интервенции в Южна Украйна преди плануваното украинско контранастъпление. Помилваните наказани от групата " Вагнер " не престават да правят закононарушения в Русия, откакто завършват военните си контракти с " Вагнер ". Окупационните управляващи на Запорожка област оповестиха началото на предварителното гласоподаване за ръководещата партия " Единна Русия ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР