На 23 март 2022 г. Центърът за компетентност ‘Clean &

...
На 23 март 2022 г. Центърът за компетентност ‘Clean &
Коментари Харесай

Центърът за компетентност за чисти технологии Clean & Circle положи първа копка на новата си технологична сграда

На 23 март 2022 година Центърът за подготвеност ‘Clean & Circle’ организира гала " първа копка " на софтуерната си постройка, ситуирана в кампуса в кв. " Лозенец " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", водещ сътрудник в плана, в съседство с Физическия факултет, Факултета по математика и информатика и с Факултета по химия и фармация, както и още два Центъра за подготвеност.

 

" Този план има опция да се трансформира в образец за това каква може да бъде изгодата от обединяването на науката с нуждите на бизнеса и обществото. " – означи в речта си ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " – проф. дфн Анастас Герджиков.

 

В Центъра за подготвеност над 100 откриватели и млади учени към този момент създават технологии с подготвеност за тяхното действително приложение. С взор точно към тях се обърна в словото си заместник-министърът на образованието и науката – учен Константин Хаджииванов: " Поколението след нас ще се развива в условия, които са на европейско равнище ".

 

Символичната първа копка направиха заместник-министърът на образованието и науката – учен Константин Хаджииванов, ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " – проф. дфн Анастас Герджиков и координаторът на плана – проф. дбн Яна Топалова и кметът на Район " Лозенец " – доктор Константин Павлов.

" Символичната първа копка на постройката за нас значи на първо място отреждане на особено място на чистите технологии в дневния ред на нашата страна. Тази постройка с научната си инфраструктура, експертите, които са към този момент част от Центъра по подготвеност ‘Clean&Circle’ и технологиите, върху които работим, са нашата религия и увереност в по-доброто бъдеще на фона на сложните времена, в които се реализира планът и в които се намираме сега.

 

Това е вярата, че с професионализъм, воля и резистентност ще създадем живота на хората, стопанската система и околната среда по-добри. " – сподели координаторът на плана проф. дбн Яна Топалова.

 

Сред гостите на събитието бяха ректорите на партньорските университети (Лесотехническия университет и Университета по архитектура строителство и геодезия), шефовете на партньорските институти на Българска академия на науките, деканите на природонаучните факултети на СУ, както и представители на бизнес сътрудниците в плана в лицето на господин Васил Тренев – шеф на " Софийска вода " АД, част от Veolia, госпожа Невена Лазарова – зам.-директор на Столичното дружество за отнасяне на боклуци и представители на Оперативна програма " Наука и обучение ".

 

Изграждането на постройката е част от плана " Чисти технологии за устойчива околна среда – води, боклуци, сила за кръгова стопанска система ", контракт за безплатно финансиране BG05M2OP001-1.002-0019. Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР