На 23 август се навършиха 10 години от раздялата ни

...
На 23 август се навършиха 10 години от раздялата ни
Коментари Харесай

Кръстиха певческа група на Георги Фершелов

На 23 август се навършиха 10 години от раздялата ни с тракийския национален артист Георги Фершелов, който се открояваше със характерен жанр на осъществяване измежду многочислените артисти в Тракия.

Роден е през 1942 година, в димитровградското село Горски извор, и първите му изяви с националната ария са още като възпитаник в гимназията в Хасково. През 1968 година печели Първа премия на събора „ Катна Тракия пее и танцува “ и незабавно прави усещане на журито с гласовите си благоприятни условия.

Фершелов е артистичният му псевдоним, а същинското му име е Георги Хубчев, което малко хора знаеха. Година след триумфа на събора в Хасково получава покана да направи първите си студийни записи в Радио Стара Загора, а по-късно и в Радио София по обработка на композитора Коста Колев.

След 1970 година Георги Фершелов се заселва в Пловдив и стартира концертна активност с националните групи в района. Прави записи и в Радио Пловдив по обработка на Христо Урумов и става преподавател по процедура в текстилното учебно заведение. Големият му триумф с песента е през 1989 година, когато печели призовото място от Първия конкурс-надпяване „ С песните на Борис Машалов “ в Севлиево. Определят го като наследника на Машалов в тези години.

На концертния подиум се изявява с най-различни групи и оркестри от цяла България, само че най-вече работи с Конушенския оркестър на Никола Илиев, с акордеониста Петко Дачев и с гайдаря Енчо Пашов.

В последните години от живота си бе началник на певческата група в родното си село Горски извор, която през днешния ден носи неговото име. На входа на читалището е сложена и паметна плоча с лика му, а измежду неговите най-хубави почитатели в пеенето ​е актуалният читалищен секретар Мария Тенчева.

Седемдесетгодишната Славка Лазарова през днешния ден е гордостта на Горски извор, въпреки доста от съжителите й да не подозират това. Оказва се, че Славка е „ визитката “ на селото и с горделивост го показва на десетки събори, фестивали, състезания и надпявания в цялата страна. За пет години участия на такива събития в страната тя е получила над 40 медала, грамоти и дипломи, които съхранява усърдно. Готова е даже да открие галерия в дома си с постигнатите резултати с помощта на националните песни.

Впечатляващо е, че където и да взе участие, тя извършва песни от репертоара на артиста, земляка и съседа Георги Фершелов.

Пее и печели награди с едни от най-известните му песни: „ Диляна мома хубава “, „ Разболял са млад Милен “, „ Гроздана по двор ходеше “, „ Слънцето на екендия “ и още десетки песни от репертоара на Фершелов. Това са и песните на Горски извор, които приживе Георги й предава по съседски с точния текст и мелодия. Пеят се още и в прилежащите села Крепост, Добрич, Крум, Светлина и други

Славка Лазарова сама поема разноските си по пътуванията и престоя на тези фестивали, само че се оправя някак с поддръжката на децата или заделя от оскъдната пенсия.

Спомня си, че преди 10 година на 6 август Георги й бил на посетители в дома й и пели дружно ария след ария до късно вечерта. След това отпътувал на отмора в Родопите, където му станало неприятно и ненадейно го покосил инфаркт. Не съумели да го спасят в смолянската болница и умрял. " А беше спортна натура, футболист, не пие, не пуши и водеше напълно здравословен метод на живот ", спомня си Славка. Не сътвори семейство, само че остави доста песни в завещание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР