На 23 април се навършват 100 години от рождението на

...
На 23 април се навършват 100 години от рождението на
Коментари Харесай

Предлагат Спас Господов за почетен гражданин на Пазарджик

На 23 април се навършват 100 години от рождението на Спас Господов, направил извънредно доста като началник и държавен деятел за развиването на Пазарджик и района. Създадохме предприемчив комитет и внесохме предложение до кмета Тодор Попов и до господин Хари Харалампиев – ръководител на Общинския съвет за удостояването на Спас Господов  със звание „ Почетен жител на гр. Пазарджик ”  за интензивно присъединяване в социално-икономическото развиване на града и окръга и във връзка със 100 годишнината от рождението му.

Това заяви за „ Пазарджишка Марица ” Борис Димитров, сподвижник на Спас Господов и член на инициативния комитет. По думите му Спас Господов е  най-заслужилият жител на Пазарджик.

Вярваме, че общинските съветници, определени от всички жители на Пазарджишката община ще поддържат предлагането, тъй като в случай че има някой, който  след гибелта си да бъде почетен с това звание, то това е Спас Господов. Името на този изтъкнат българин ще бъде живо в паметта на всеки, който го е познавал, само че по-важното е, че съвременниците ни би трябвало да знаят какъв брой забележителни знаци е оставил той на територията на региона, посочи Борис Димитров. Той заяви още, че на 28 май 2018 година в огромната зала на Общината ще се организира възпоменателна вечер-концерт „ 100 години от рождението на Спас Господов ”.

Борис Димитров напомни редица обстоятелства от биографията на Спас Господов. Той има пореден прогресивен път на развиване от най-нисшите стадии до виновни политически и държавни постове. От есента на 1947г., поредно е първи секретар на Околийските комитети на Българска комунистическа партия в Пазарджик, Пещера, Асеновград. През 1957- 58 година е първи секретар на Българска комунистическа партия и Секретар на Окръжния комитет в град Пловдив.

През м. януари 1959 година със основаването на новите окръзи е определен за първи секретар на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия в гр. Пазарджик, на която служба работи до месец март 1969г.

Народен представител е в четвъртото и петото нормално Народно заседание.

През 1969г. го изпращат поредно като дипломат в Румъния при Чаушеско и в Ирак при Саддам Хюсеин.

„ Като партиен, държавен и публичен деятел Спас Господов има голяма персонална заслуга за построяването на Баташкия водносилов път, на язовир Тополница, на Напоителни системи в Пазарджишко, на най- огромния оранжериен комплекс в България, на заводи, фабрики и промишлени комплекси в пазарджишкия край. А те го трансфораха освен в един от най- развитите агро- региони, само че и в една от най- индустриалните зони на тогавашна България ”, описа Борис Димитров. Той добави, че Спас Господов има заслуга за построяването на някои от емблематичните здания в Пазарджик: трагичния спектакъл ” К. Величков ”, хотел „ Тракия ”, Профсъюзния дом, Пощенската палата, Младежкия дом, Историческия музей, Държавния списък, някогашния Партиен дом и други Като самопризнания за активността му Спас Господов е почетен с най-високите държавни оценки на Народна република България: Народен медал на труда – Златен за дейното присъединяване в основаването на 10 милиона декара нови гори, с медал „ Народна Република България ” за интензивно присъединяване в построяването на водносиловата каскада „ Белмекен – Сестримо ”, притежател е на званието „ Герой на социалистическия труд ”.

По самодейност на Спас Господов през 1967 година бе подписан контракт за дружба и съдействие сред Пазарджишки окръг и Ставрополския край, напомни Борис Димитров.

Спас Господов умира на 9 юли 2007 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР