На 23-24 октомври 2024 година в София се проведе международна

...
На 23-24 октомври 2024 година в София се проведе международна
Коментари Харесай

Община Хасково представи пред УНИЦЕФ България система за ранна детска интервенция

На 23-24 октомври 2024 година в София се организира интернационална конференция за ранно детско развиване под наслов " It takes an Early Childhood Ecosystem, for All Young Children to Thrive " (За благоденствието на всички деца е нужна цяла екосистема за ранно детско развитие).

Конференцията се провежда от Международната асоциация " Стъпка по стъпка " и Фондация " Тръст за обществена опция ". Събитието се осъществя с поддръжката на  Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването и Столична община.

Община Хасково взе участие в конференцията по покана на УНИЦЕФ България, с цел да показа своя опит като една от двете общини в България, в които се пилотира система за ранна детска намеса. Йорданка Иванова – шеф отдел " Образование, просвета, юношески действия и спорт " показа услугата " Ранна детска намеса ", която се дава от екипа на " Общностен център за деца и фамилии " Хасково. Експертите от Хасково участваха и в спорен панел на тематика " Необходими промени на редовно равнище, бариери и подкрепящи фактори за въвеждането на национална система за ранна детска намеса. 

" Общностен център за деца и фамилии " – Хасково е основан през 2014 година по план на Световната банка. От самото си основаване Центърът развива услуги за ранно детско развиване и работи с деца на възраст от 0 до 7 години. През 2021 година Община Хасково е подписала съглашение за съдействие с УНИЦЕФ България, в границите на което се пилотира система за ранна детска намеса.
 
От 2023 година Центърът продължи да дава услугите към този момент като държавно делегирана активност, включително и ранна детска намеса. Основният фактор, който оказа помощ да се сътвори услугата ранна детска намеса в Община Хасково, е разбирането и желанието на локалната власт за развиване на новаторски и съвременни качествени обществени услуги за деца.

Целта на ранната детска намеса е допустимо най-ранното идентифициране на усложненията в развиването на децата и включване на фамилиите им в услугата. Изходът от услугата ранна детска намеса е сполучливата акомодация на детето в детската ясла или градина.
 
Уникалният по рода си конгрес подтиква обмена на хрумвания сред стотици практици, откриватели и админи в региона на ранното детско развиване от целия свят и цели да насочи вниманието към систематичната смяна, нужна за построяването на способени и устойчиви системи в ранното детство. Това е четвъртата по ред конференция, проведена от Международната асоциация " Стъпка по стъпка " и първата, която се организира в страна от Източна Европа. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР