На 23.09.2022 г. е постановено Решение № 82 по н.

...
На 23.09.2022 г. е постановено Решение № 82 по н.
Коментари Харесай

ОКОНЧАТЕЛНО: ВКС постанови 30 години затвор за Викторио Александров, убил жена си и детето си

На 23.09.2022 година е постановено Решение № 82 по н. д. № 243/2022 година на II н.о. на Върховния касационен съд (ВКС), с което е дефинитивно доказано осъждането на подсъдимия В. А. за осъществени от него три закононарушения, за които му е наложено едно общо наказване 30 години „ отнемане от независимост “ при първичен непоколебим режим на изтърпяване, оповестиха от Прокуратурата.

Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура (СГП) е импортиран в съда на 18.10.2019 година

Досъдебното произвеждане по случая е формирано по необходимост на 29.10.2018 година, следствието е извършено от Столична дирекция на вътрешните работи под управление и контрол на СГП.

С присъда от 20.01.2021 година на Софийски градски съд (СГС) подсъдимият е приет за отговорен за това, че на 29.10.2018 година, към 14:00 ч. в гр. София, ж. к. „ Надежда “ 4, с два изстрела с огнестрелно оръжие съзнателно умъртвил 23-годишната Д. М. – закононарушение по член 115 от Наказателен кодекс, за което му е несъмнено наказване 15 години „ отнемане от независимост “.

Признат е за отговорен и за това, че на същата дата, към 22:30 ч. сред с. Долни Богров и гр. София, откакто е направил убийството на Д. М., с един изстрел със същото огнестрелно оръжие съзнателно умъртвил и Н. А. – негова рождена щерка, малолетно лице, на 1-година, което се намира в безпомощно положение – закононарушение по член 116, алинея 1, т. 3, т. 4, т. 5 и т. 12, вр. член 115 от Наказателен кодекс, за което му е несъмнено наказване 20 години „ отнемане от независимост “. В. А. е приет за отговорен и за това, че 29.10.2018 година към 19:30 ч. в гр. София, ж.к. „ Надежда “ 6 в таксиметров автомобил принудил водача на автомобила П. П. да съобщи мобилните си телефони, след което да го закара с автомобила в посока към автомагистрала „ Люлин “, а по-късно и в посока с. Долни Богров, като използвал за това мощ – нанесъл му удар в региона на тила с огнестрелното оръжие, както и заплашване – споделил му „ Ако изпълняваш това, където ти споделям, ще живееш “, държейки през това време дулото на револвера опрано в шията на П. П. – закононарушение по член 143, алинея 1 от Наказателен кодекс, за което му е несъмнено наказване 1 година „ отнемане от независимост “. На съображение член 23, алинея 1 от Наказателен кодекс на подсъдимия е наложено едно общо наказване, а точно – „ отнемане от независимост “ за период от 20 години, което да изтърпи при първичен непоколебим режим.

Присъдата е протестирана от СГП в частта по отношение на наложеното наказване „ отнемане от независимост “, като прокурорът е изискал най-тежкото наказване – „ пожизнен затвор без подмяна “.

Присъдата на Софийски градски съд е променена от Софийски апелативен съд с решение от 10.12.2021 година, като вместо „ отнемане от независимост “ на подсъдимия е наложено наказване „ пожизнен затвор “.

С решението си Върховен касационен съд промени присъдата на САС и размени наказването „ пожизнен затвор “ с наказване „ отнемане от независимост “ за период от 20 години, което на съображение член 24 от Наказателен кодекс усили на 30 години.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.

СГП неотложно приведе в осъществяване влязлата в действие присъда и все още наказаният В. А. търпи наложеното му от Върховен касационен съд наказване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР