На 22 юли 1934 г. вечерта при излизане от кино

...
На 22 юли 1934 г. вечерта при излизане от кино
Коментари Харесай

22 юли 1934 г. ФБР убива прочут гангстер

На 22 юли 1934 година вечерта при излизане от кино в Чикаго е убит от трима сътрудници на ФБР Джон Дилинджър - фамозен американски банков обирджия и разбойник, работил в Съединени американски щати по време на Великата меланхолия.

Пръст в това има и румънка - съдържателка на обществен дом в САШ. Това е Ана Сейдж, мадам от румънски генезис, издава търсения от управляващите мафиот. Преди това тя е застрашена с депортация и с измяната на Джон Дилинджър се надява да остане в Америка.

Джон Дилинджър е роден на 22 юни 1903 година в Индианаполис в фамилията на бакалин. Майка му умира тъкмо преди четвъртия му рожден ден и с възпитанието на дребния Джон и сестра му се заема бащата, който е недопечен и даже нечовечен човек. В учебно заведение дребният Джон непрекъснато се замесва в неприятности - побои, дребни обири, тормоз на по-малките възпитаници.

Баща му в опит да отклони сина си от "лошото въздействие на огромния град " мести фамилията си в Муурсвил, Индиана през 1920 година Въпреки спокойната провинциална среда, държанието на Дилинджър не се трансформира значително. Учи в държавно учебно заведение до седма степен и го напуща, с цел да работи в металургичен завод в Индианаполис.

През 1922 година е задържан за кражба на кола. В опит да се откри и да стартира нов живот, Джон се дами през 1924 година за Берил Ховиъс, само че още веднъж среща компликации да се задържи дълго време на една работа и да се посвети на фамилията си. През 1929 година двамата се развеждат.

Началото на Великата меланхолия през 1929 година напълно понижава свободните работни места и безпаричието тласка Дилинджър и неговия другар Ед Сингълтън към въоръжен обир. Двамата обират локална бакалия и отмъкват общо 120 Щатски долар. На идващия ден са хванати и Дилинджър по съвет на татко си се признава за отговорен. Осъден е на 10 до 20 години затвор.

Дилинджър изтърпява присъдата си в щатския затвор на Индиана в Мичиган сити. При медицинския обзор при постъпване се оказва, че е болен от гонорея. Лечението, на което е подложен, е извънредно мъчително.

Дилинджър е в допълнение наскърбен от незаслужено високата си присъда и стартира да се озлобява против обществото. Често декларира на надзирателите, че "при излизането си отсам, ще съм най-злобното копеле, което в миналото е стъпало по земята ". Сприятелява се и с известни банкови обирджии, които в детайли му разкриват тайните на занаята и възнамеряват взаимни акции, когато излязат на открито.

Дилинджър е освободен на 10 май 1933 година и незабавно се заема с реализацията на проектите си. На 22 септември обира първата си банка в Блъфтън, Охайо. В идващите месеци Дилинджър и неговата тайфа обират повече от дузина банки, събирайки по неофициални данни над 300 000$.

ФБР афишира Дилинджър и бандата му за "Обществени врагове номер 1 " и образуват специфичен екип за залавянето им. Примката към тях скоро се стяга и бандата напуща на юг базата си в Чикаго, в опит да избяга в Мексико.

В началото на 1934 година, до момента в който се укриват в Тусон, Аризона, избухва пожар в хотела им. Принудени да изоставен незабавно постройката, те изоставят багажа си, в който има няколко автомата и револвери. Пожарникарите оповестяват за това в полицията и на 25 януари 1934 година петима от бандата, измежду които и Дилинджър, са задържани. Оттогава в Тусон се организира всяка година фестивал Dillinger Days, чиято кулминационна точка е възстановка на събитията в хотел "Конгрес ".

Дилинджър е изместен в Краун Пойнт, Индиана, където да бъде съден за закононарушенията си, само че не остава дълго в пандиза. В затворническата работилница той създава подправен револвер от парче дърво и с негова помощ излъгва защитата да отвори вратата на килията. От паркинга на пандиза, Дилинджър открадва чисто новата кола на шерифа на града, с която бяга в Чикаго.

В обичания си град Дилинджър заживява с новата си другарка Евелин "Били " Фрешет. На 30 март 1934 година квартирата, където се крият дружно с други членове на бандата, е атакувана от ФБР. При престрелката е погубен сътрудник на ФБР, а самият Дилинджър е ранен. Двамата с Фрешет бягат в бащиния дом на гангстера в Мурсвил, където остават, до момента в който се възвърне.

Когато Фрешет се връща в Чикаго, с цел да посети другарка, тя е задържана от ФБР, само че макар заканите и наложената и? двегодишна присъда не издава местонахождението на обичания си.

През лятото на 1934 година ФБР дефинитивно изгубва всякаква диря към Дилинджър. Той е съумял да се промъкне неусетно в Чикаго и води неизвестен живот в огромния метрополис. Работи като служител и има нова другарка - Поли Хамилтън, продажница, която не знае бурното му минало.

На 21 юли Ана Сейдж, мадам от румънски генезис, застрашена от депортация от имиграционните управляващи, се обръща към ФБР. Тя твърди, че знае къде се укрива Дилинджър и желае подпомагане от управляващите в подмяна на позволение за непрекъснат престой в Съединени американски щати. След единодушието на ФБР, тя разкрива, че Дилинджър излиза с нейна колежка продажница на име Поли Хамилтън и че на идната вечер тя дружно с двойката ще върви на кино. Задействана е светкавична интервенция за залавянето на Дилинджър. Ана Кумпанаш се съгласява да носи яркочервена рокля, с цел да улесни идентифицирането на гангстера.

На 22 юли вечерта Дилинджър в компанията на двете дами посещава кино "Биограф " в северната част на Чикаго. При излизането от салона след прожекцията, Дилинджър вижда сътрудниците на ФБР и прави опит да извади оръжието си. Трима сътрудници стрелят общо пет пъти и улучват Дилинджър откъм гърба. Един от патроните излиза през лицето му, тъкмо под дясното око. Въпреки пристигналата незабавно кола за спешна помощ, Дилинджър бързо умира от раните си. Погребан е в родния си град Индианаполис, само че гробът му няколко пъти е преместван поради вандализъм.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР