На 22 януари т.г. футболният свят бе прекалено зает да

...
На 22 януари т.г. футболният свят бе прекалено зает да
Коментари Харесай

Арабската пролет в Ла Лига

На 22 януари т.г. футболният свят бе прекомерно ангажиран да разисква прехвърлянето на Алексис Санчес от “Арсенал” в “Манчестър Юнайтед”, с цел да обърне внимание на една куриозна вест от Испания. В същия ден, в който чилиецът бе показан като ново попълнение на “червените дяволи”, девет играчи от Саудитска Арабия подписаха вкупом с испански клубове от първото, второто и третото равнище на локалния футбол.

Трима от тях са национали на своята страна, която ще взе участие на идното международно в Русия. Я хия Ал-Шехри стана част от “Леганес”, Фахад Мувалад се причисли към “Леванте”, а Салмам ал Давсари облече екипа на “Виляреал”.

Това е първият случай в историята, в който играчи от Саудитска Арабия, подписват с испански клубове. Мащабната договорка обаче няма нищо общо с футболната действителност, а е част от мултимилионно съглашение за съдействие сред Ла Лига и азиатската страна.

Според медиите на Иберийския полуостров трите клуба от Примера дивисион ще получат по 1 млн. евро за шестте месеца, в които ще приютят екзотичните си попълнения. Заплатите на деветимата футболисти пък се поемат от федерацията на Саудитска Арабия. И въпреки треньорите на испанските клубове да не са задължени по никакъв метод да пускат своите нови попълнения в игра, част от тях намерено възнегодуваха от огромната договорка...

Всъщност и България не бе подмината от футболната глобализация с арабски привкус. Миналия септември към “Верея” се причисли 41-годишният бранител Хюсеин Сюлеймани , който има над 130 мача за националния тим на своята страна. Веднага след прехвърлянето от родината му желаеха 90 фланелки на старозагорския отбор. Впоследствие пък се появиха информации, че левият бек даже заплаща от личния си джоб, с цел да бъде част от състава на “Верея”.

За разлика от Сюлеймани, който дебютира за българския отбор, доникъде на март нито един от деветимата му сънародници не бе записал даже минута в формален мач. А треньорът на “Леганес” Асиер Гаритано, меко казано, не остана удивен от привличането на лявото крило Ал-Шехри, заявявайки: “Никога не съм чувал за него, не съм го виждал в игра, не знам дали има качества”.

Към сериозната му позиция се причисли и синдикатът на професионалните футболисти в Испания. “По всичко проличава, че тези прехвърляния са търгуване на престижа на Ла Лига против пари. Въпросът е: “Ако го нямаше спонсорското съглашение със Саудитска Арабия, щяха ли тези играчи да дойдат в Испания?”.

Официалната версия гласи, че деветимата са селектирани от скаути на Примера дивисион, които са ги следили онлайн. Дори Фахад Мувалад, именуван Саудитския Меси , обаче не съумява да се наложи в “Леванте”.

Поне от медийна позиция този футболен опит се радва на условен триумф – при представянето на Салмам ал Давсари като състезател на “Виляреал “ уеб сайтът на испанския клуб се сгромолясва поради напора от хиляди почитатели от Саудитска Арабия, искащи да гледат онлайн дебютната му конференция. Впоследствие тя генерира над 100 хиляди гледания в Туитър.

За шефовете на Ла Лига договорката е единствено началото на извънредно преференциално финансово партньорство, което включва отваряне на няколко академии в региона на Персийския залив. За ръководителите на футбола в Саудитска Арабия една от задачите на плана е локални играчи да подобрят равнището си в навечерието на мондиала – явно повече посредством тренировки, в сравнение с с игрова процедура.

Защото след по-малко от 3 месеца – на 14 юни в Москва, Саудитска Арабия ще взе участие в мача на откриването на международното против домакина Русия. И повтаряне на унизителната загуба с 0:8 от Германия в дебютния дуел на Мондиал ’02 би трябвало да бъде избегнато непременно. Колкото и висока да е тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР