На 22 януари млад египетски лешояд, прострелян от бракониери в

...
На 22 януари млад египетски лешояд, прострелян от бракониери в
Коментари Харесай

Спасиха прострелян в Ливан египетски лешояд, излюпен у нас

На 22 януари млад египетски лешояд, прострелян от бракониери в Ливан, сполучливо бе превозен до зоопарка в Прага. Въпреки счупените крайник и крило и деветте оловни сачми в тялото на птицата, тя съумя да оцелее и да се възвърне, с помощта на обединените старания на редица природозащитни организации и институции.

Анахита – името на лешояда, кръстен на персийска богиня на плодородието и мъдростта през 2020 година се излюпва в България. Екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) слага GPS/GSM предавател на младата птица в границите на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “. Тя сполучливо напуща гнездото и се насочва на първата си миграция на юг. Но при прекосяване през Ливан сигналът от предавателя стартира да предава от едно място - знак, че се е случил случай с лешояда. Екип на Природозащитното сдружение в Ливан (SPNL) неотложно е осведомен и бързите му дейности довеждат до сполучливата задача за намиране и избавяне на потърпевшата от противозаконен острел птица.

Излюпи се първото малко в гнездото на египетските лешояди от Провадия (СНИМКИ)
Вече 10 години следим онлайн живота на известната по целия свят двойка египетски лешояди от Провадия. Преди дни пред очите ни се из...
Прочети повече
Снимка Българско дружество за защита на птиците

Ветеринарните грижи и последвалата интервенция са осъществени в Ливан под управлението на ветеринарите от Зелени Балкани. Анахита дълго време се възвръща под грижите на локалните ветеринари и екипа на SPNL. Дори още веднъж съумява да полети, само че казусът с единия й крайник е сериозен и това не разрешава освобождението й в дивата природа. Египетският лешояд ще остане в плен, като ще бъде включен в програмата за размножаване на типа на затворено.


Снимка Българско дружество за защита на птиците

На 22 януари Анахита идва наред в зоопарка в Прага, където е поета от Антон Вайдл – координатор на Европейската стратегия за застрашени типове (EEP). Анахита към този момент ще остане в там и ще стане част от програмата за размножаване на типа на затворено. Нейното потомство ще бъде освободено в природата на България и ще способства за възобновяване на типа у нас.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР