На 22 септември България, която е една от най-старите държави

...
На 22 септември България, която е една от най-старите държави
Коментари Харесай

България отбелязва 111 години независимост

На 22 септември България, която е една от най-старите страни в Европа, отбелязва 111 години самостоятелност.

На тази дата през 1908 година българското ръководство отхвърля васалното си състояние по отношение на Османската империя, заложено в Берлинския контракт. Независимостта е провъзгласена с манифест на княз Фердинанд в църквата " Св. 40 мъченици " във Велико Търново, а по-късно е оповестена и в крепостта " Царевец ". Поради това и старопрестолната столица е център на годишните тържества.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия на великотърновския митрополит Григорий в църквата " Св. 40 мъченици ". След това в крепостта " Царевец " от 10.30 часа е военният обред по издигане на националния байрак.

През деня ще има празнично шествие, безвъзмездни туристически обиколки с беседи по знаковите места в старопрестолния град, свързани с оповестяването на независимостта, детски празници и фолклорни концерти. Участниците в 13-ия Международен фестивал на военните оркестри ще изнесат шоу театър. Ще бъде открит първият в страната електронен часовник, изработен от близо 9 хиляди стръка цветя.

Тържествената проверка-заря на площад " Цар Асен Първи " е от 19.30 часа. В 20.15 часа ще бъде показан Аудио-визуален театър " Царевград Търнов – тон и светлина " и ще има празнични илюминации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР