На 22 септември България чества 112 години от обявяването на

...
На 22 септември България чества 112 години от обявяването на
Коментари Харесай

България отбелязва 112 години независимост

На 22 септември България празнува 112 години от оповестяването на своята самостоятелност от Османската империя, На тази дата през 1908 година княз Фердинанд I oтхвърля васалната си взаимозависимост от султана, контрактувана по време на Берлинския конгрес през 1878 година. Със същата разгласа той афишира България за царство и от този миг нататък носи купата цар на българите.

Манифестът на княза е прочетен във Велико Търново. Решението е взето месец по-рано. През август 1908 година княз Фердинанд организира среша с министър-председателя Александър Малинов в Унгария. Двамата доближават до извода, че младотурската гражданска война в империята е най-хубавият вероятен миг за оповестяването на независимостта.

Така на 22 септември в черквата " Св. Четиридесет мъченици " България е оповестена за без значение царство, а княз Фердинанд I приема купата цар. Мястото е определено особено, с цел да се подчертае приемствеността със средновековната Втора българска страна.

" Винаги миролюбив, Моят Народ през днешния ден копнее за своя културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде съгласно както той желае. Българският народ и Държавният му глава не могат с изключение на еднообразно да мислят и едно да желаят. Фактически самостоятелна, страната Ми се спъва в своя естествен и спокоен процес от едни узи, с формалното скъсване на които ще се в профил и настаналото охлаждение сред България и Турция ", се споделя в Манифеста, който Фердинанд прочита.

Ходът се оказва сполучлив, Руската империя не желае нов боен спор посредничи в договарянията сред Турция и България. В последна сметка Русия опрощава задълженията на Османската империя, която признава независимостта на България,
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР