На 22 октомври Старозагорската опера съвместно с НДК ще представи

...
На 22 октомври Старозагорската опера съвместно с НДК ще представи
Коментари Харесай

Фауст - операта с кукли на Старозагорската опера – за първи път в София

На 22 октомври Старозагорската опера взаимно с НДК ще показа за първи път в София на сцената на зала 1 своята впечатляваща продукция на операта „ Фауст ” от Шарл Гуно. Премиерата на великата оперна творба се състоя с огромен триумф в границите на неповторимия за България и Балканите Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2022.

Старозагорската опера е измежду дребното европейски театри, които имат в афиша си това извънредно оперно заглавие. Спектакълът е взаимна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора. Гостуването в София се осъществя с общителното подпомагане на Палмс Мюзик.



„ Фауст ” – операта с кукли притегли вниманието на меломаните със своята необикновена трактовка на гениалната творба на Гьоте/Гуно, показана атрактивно, само че придържайки се към мощната традиция на класицизма и романтизма. Творческият екип добавя внушенията със модерни детайли, в спектакъла се поясняват такива безконечни тематики, като изкушението, суетата и персоналния избор.

Куклите, със своето изразително влияние, са спорен облик на красивото и грозното, което заобикаля човешкия свят. Посланието на спектакъла е, че в живота си всеки човек би трябвало самичък да намества съществени морални и житейски полезности, поради деформациите, които му сервира стихията на живота. 



На 22 октомври в ролята на младия Фауст феновете ще видят румънския тенор Адриан Думитру, а в ролята на Стария Фауст – Николай Моцов.

Големият български бас Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Мефистофел, а очарователната Беса Лугичи от Косово ще блесне в ролята на Маргарита.

В ролята на Зибел ще се превъплъти мецосопраното Петя Петрова, в ролята на Вагнер – Иван Кабамитов, Марта е Тереза Бракалова. Младата оперна вяра Йосиф Славов ще извърши ролята на Валентин.



Атрактивната и обилна режисура е дело на въодушевен креативен екип: режисьорите Огнян Драганов и Цвети Пеняшки /кукли/, диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев, сценография и костюми Денис Иванов, сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика Ангелина Гаврилова.



Над 300 души са ангажирани в основаването на това образно впечатляващо, вълнуващо, съвременно и поучително естетско произведение – операта с кукли „ Фауст “. В ателиетата на Държавния куклен театър-Стара Загора са направени 4 кукли-ангели, 4 – кукли дяволи, 6 маски и един голям Мефистофел – в разгърнато положение 10 на 7 метра по план на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. В ателиетата на Старозагорската опера оживя монументалния фон, както и бяха сътворени над 160 костюма, шапки, аксесоари и атрибут.



В постановката, която сплотява работата на два екипа – оперния и кукления, вземат участие солисти, хор, балет и оркестър, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, актьори от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-Тур ”.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР