На 22 октомври, неделя, от 12.00 часа, Епископската базилика на

...
На 22 октомври, неделя, от 12.00 часа, Епископската базилика на
Коментари Харесай

Швейцарският „Ministrings“ – в Голямата базилика


На 22 октомври, неделя, от 12.00 часа, Епископската базилика на Филипопол ще посрещне превъзходния детско-юношески отбор „ Ministrings “ от Швейцария, който ще зарадва пловдивската аудитория с концерт с вход свободен .

Със съдействието на община Пловдив, като част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2023 и с общителното домакинство на ОИ „ Старинен Пловдив “, гениите от Лозана ще показват стратегия, с която пътуват и изнасят концерти в цяла Европа, като редом с това намират време да се срещнат с културно-историческите забележителности на градовете, в които гостуват. След концерта в Базиликата, децата ще прегледат забележителности в Стария Пловдив, където ще бъдат придружавани от професионалните екскурзоводи на Института.

В концерта в Базиликата ще вземат участие също детски оркестър „ Симфонито “ от Къща за музикални магии „ Дивизи “ и деца от ЦНСТ „ Детска къща “ с ръководители Борислава Василева и Албена Биандова.

Ансамбъл „ Ministrings “ е учреден през 2002 година в Консерваторията в Лозана (Швейцария) от Тина Стрининг (Tina Strinning), професор по цигулка, виола и педагогика. През 2013 година към нея се причислява Байджу Бат (Baiju Bhatt), цигулар, занимаващ се с джаз и модерна музика. „ Minstrings “ са наставлявани и от цигуларя Жил Апап (Gilles Apap), с който имат опция да вземат участие в майсторски класове и да извършват концерти.

Между турнетата в Истанбул, Париж, Будапеща или Барселона, а в този момент и в България, „ Ministrings “ си проправят път със прохлада и положително въодушевление. Децата, участващи в ансамбъла се сортират от 7-годишна възраст с придирчив и автентичен метод. Често подкрепяни от по-големите в групата, те се научават да поемат отговорност и да играят дейна роля във връзка с своето музикално и театрално показване. Младите музиканти се изявяват на сцената изцяло независимо и без партитури. Голяма част от музиката им е обогатена с групова хореография, което прави шоуто им цветно, радостно и неповторимо. Резултатът е превъзходен урок по артистични и обществени полезности и личностно развиване на всяко дете във вдъхновяваща конюнктура.

Инвестицията в изложение и придвижване, импровизация и креативност, както и многочислените планове, изживени дружно, основават мощни връзки на другарство и общи музикални ползи измежду децата, което води до образуването на разнообразни нови ансамбли като Krysalid, the BAMS, Oct’ Opus и Bazar Quartet, осигурявайки последователност в бъдещето.

„ Ministrings “ са получавали няколко пъти първа премия със особено отличие на Националния край на Швейцарския юношески музикален конкурс. От основаването на групата през 2002 година, няколко генерации деца са минали през „ Ministrings “,  излъчвайки посредством  присъствието си и посредством „ пътуващата “ музика вълнуваща и вдъхновяваща сила, която не оставя никого апатичен!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР