На 22 октомври 2018 г. в 15:00 часа в Алея

...
На 22 октомври 2018 г. в 15:00 часа в Алея
Коментари Харесай

Тържествено откриване на паметниците на Йордан Йовков, Дора Габе и руски класици в Алеята на писателите на 22 октомври

На 22 октомври 2018 година в 15:00 часа в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата ще се състои тържествено разкриване на паметниците на Йордан Йовков (ск. Евгени Воденичаров), поетесата Дора Габе (ск. Зоя Лекова) и съветските класици Александър Грибоедов (ск. акад. Зураб Церетели), Иван Крилов (ск. Алан Казиев), Лев Толстой (ск. акад. Михаил Переяславец), Антон Чехов (ск. акад.Александър Рукавишников), Илф и Петров (ск. Александър Миронов), Марина Цветаева (ск. Евгения Дубровина)

През 2018 година се навършват 130 години от рождението на обичаната поетеса Дора Габе и 190 години от рождението на съветския класик Лев Толстой.

С слагане на задгранични монументи в Алея на писателите, се дава опция на представителите на народите от кирилския свят, да дойдат в Плиска и да засвидетелстват своето почитание към България, като татковина на Кирилицата.

*Бюст-паметникът на Йовков е дело на скулптора Евгений Воденичаров, който от съвсем четвърт век живее в Съединени американски щати и сега е един от дребното скулптори в света, работещи за Холивуд. Негови статуи вземат участие в най-касовите продукции на “Дисни ” и други холивудски компании. Той е създател на 9-метрова фигура на огромната кинозвезда на ХХ век Марлене Дитрих. На благотворителен търг по време на последната кандидат-президенстка акция Евгени се съгласява на 50% отстъпка за своя пластика, в случай че се извърши изискването му да се снима с богатия покупател. Благотворителната идея получава съществени приходи, откакто в медиите се появява обещаната фотография, на която скулпторът е…с претендента за президент – Доналд Тръмп.

*Паметникът на Грибоедов е дело на Президента на Руската художествена академия, Народния художник, академик Зураб Церетели. Той е създател на над 5000 произведения от живописта, графиката, скулптурата, монументално-декоративното изкуство. По време на специализацията си в Париж (1964) поддържа връзка с Пабло Пикасо и Марк Шагал. Негови композиции могат да се видят в доста страни от света и в Русия: Паметникът на Доброто и Злото пред постройката на Организация на обединените нации в Ню Йорк (САЩ), “Раждането на новия човек ” в Севиля (Италия) и Париж (Франция), “Да разрушим стената на недоверието ” в Лондон (Великобритания), Паметникът на Колумб в Пуерто Рико, Паметникът на Петър I,  оформлението на Храма на Христос Спасител, новата сцена на Болшой спектакъл в Москва, конната скулптура на казака Харко в композицията послучай 350-годишнината на основаването на година Харков (Украйна) и други Церетели има над 20 независими изложения и голям брой участия в национални и републикански конгреси. Той е единственят съветски художник – кавалер на Ордена на Почетния легион (2010) и притежател на още над 60 признания – държавни награди, ордени, медали, почетни звания.

*Автор на паменика на Чехов е скулпторът от третото потомство на креативната династия Рукавишникови, Народният художник на Русия, членът на Президиума на Руската художествена академия, професорът от МГАХИ – Александър Рукавишников. Още през 1984 година той печели любовта на публиката с невероятния монумент на В. Висоцк, с който са били огромни другари. Рукавишников е авотор и на паметника, който е подложен на гроба на международно известният незаконен водач Вячеслав Иванков- Япончик. Днес монументи на А. Рукавишников се издигат на знакови места по целия свят.

*Необичайната визия на паметника на Илф и Петров е дело на скандалния създател, доцентът от Московската художествена академия Александър Миронов.
Миронов се утвърждава със собствен автентичен авторски почерк, това потвърждава и паметника му „ Тамбовская казначейша ”, който провокира спорни реакции и скандални полемики.

*Скулптор на бюст-паметника на Лев Толстой е генералът от съветската армия- учен Михаил Переяславец. Автор е на голям брой монументални композиции, монументи и художествени произведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР