На 22 ноември 1963 г. Ейбрахам Запрудер зарязва всякакви служебни

...
На 22 ноември 1963 г. Ейбрахам Запрудер зарязва всякакви служебни
Коментари Харесай

Денят, който преди 56 г. промени САЩ: Убийството на Джон Кенеди

На 22 ноември 1963 година Ейбрахам Запрудер зарязва всевъзможни служебни задължения като шеф на фабрика за облекла, с цел да види от близко кумира си Джон Кенеди. Запрудер е демократ, а президентът е на малко посещаване в Далас, града на вироглавите тексасци, в опит да завоюва благосклонността им, написа " Топ Новини ".

``
реклама

На излизане брачната половинка тика в ръцете му 8-милиметровата камера, купена преди година. Сега е моментът да я сефтоса!

Ейбрахам застава измежду множеството пред склада за учебници на „ Елм Стрийт “ и щом зърва лимузината, натиска „ Запис “. Миг по-късно се чува изстрел, сетне различен плюс още един, трети. При първия Кенеди получава мъчителен спазъм, вторият и третият съвсем съответстват по време, написа Блиц.

На лентата ясно се вижда по какъв начин последният пръсва черепа на президента малко над дясната вежда, а ужасената Джаки Кенеди се хвърля върху багажника на кабриолета в опит да събере частите мозък и кости.

``
реклама
Кортежът с цялостна газ се гмурва под жп надлеза.

На „ Дийли Плаза “ за момент се възцарява гробна тишина, последвана от суматоха. Хората бягат безпосочно.



Тексаското слънце грее мощно в Далас на 22 ноември и се отразява в  черния Lincoln Continental, на задната седалка, на който седи гибелта. 

В 12:30 часа локално време, когато откритата лимузина на Кенеди навлиза в Дийли Плаза, Нели Конъли се обръща към Кенеди, който седи зад нея и разяснява:  " Господин Президент, не може да кажете, че Далас не ви обича ". И това са едни от последните думи, които Джон Фитцджералд Кенеди чува.

Библията на американските президенти е книга, върху която те поставят клетва и прибавят нова глава със личната си биография. Библията на Кенеди съдържа битието на стръмния му живот и апокалипсиса на Карибската рецесия. Страниците са изпълнени с проповеди за демократичния дух и са осветени с пръски кръв от няколко вълшебен патрона. В курсив са вписани неговите речи{1}.

Думите на Джей Еф Кей постоянно са девиз на американската вътрешна и външна политика.  Тържественото послание, отправяно при инаугурацията – встъпването в президентска служба,  е независим род в политическата изразителност .

Тези речи съдържат възвишено слово за демократичните полезности и са изпитано оръжие за безапелационно влияние върху нацията. Обръщението на Кенеди от 20 януари 1961 година е най-известният пример в историята:

" И по този начин, мои събратя американци, не питайте какво вашата страна може да направи за вас – питайте какво вие можете да извършите за вашата страна.

Мои съграждани на света, не питайте какво Америка може да направи за вас, а какво дружно можем да създадем за свободата на индивида ". (Встъпително послание, 20 януари 1961 г.)

Бурното президентството на Кенеди приключва по този начин:  Кевин О’Донъл влиза в болничния кулоар и прошепва: „ Отиде си “. Отиде си Кенеди. И Линдън Джонсън поема нещата в свои ръце. Веднага.



Американските малките екрани минават на 24–часов режим на работа, което се случва за пръв път в историята.  Погребението на Кенеди е излъчено онлайн из цяла Америка и по света.  

Славата му приживе наподобява повече на популярност на рок звезда в сравнение с политик. Личният му живот е ахилесовата пета в визията за „ положителния Кенеди “.

Убийството му се случва посред обвинявания заприкриване на здравните проблеми на президента, богата и пикантна история на извънбрачните му връзки, контакти с проведената престъпност, забъркването на Америка във Виетнамската война, разпространението на тайните служби по високите етажи на властта… 

Шоубизнес и политика стават декор за едно от най-известните убийства в историята и оказва въздействие върху голяма част от американците.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР