На 22 май в гр. Тетевен се проведе традиционното шествие

...
На 22 май в гр. Тетевен се проведе традиционното шествие
Коментари Харесай

Тетевен почете един от най-големите български военачалници – генерал Владимир Вазов

На 22 май в гр. Тетевен се организира обичайното шествие в памет на генерал-лейтенант Владимир Вазов. То потегли от пл. " Сава Младенов "  и приключи пред паметната плоча върху къщата, където ген. Вазов прекарва последните дни от живота си.

Шествието бе поведено от кмета на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева, а в него се включиха още: зам.-кметът Борис Врабевски, представители на СОСЗР гр. Тетевен, СОСЗР Сопот-Карлово, Съюза на ветераните от войните – гр. Тетевен, жители и посетители на града.

Председателят на СОСЗР – Тетевен – м-р о.з. Благовест Пандурски поздрави присъстващите и изнесе малко слово, след което даде думата на кмета на Тетевен.

„ Днес ние още веднъж сме се събрали тук пред къщата, в която ген. Владимир Вазов прекарва последните дни от своя храбър живот. Събрали сме се, с цел да почетем паметта и да отдадем заслуженото на един заслужен българин, на една велика персона от нашата история, която е заслужила и уважението на противниковите армии “, означи доктор Бояджиева.

Тя добави още, че ген. Вазов е представян от съвременниците си като човек с изключителна външност и харизма, бил е непоколебим и обективен, само че в същото време е запазил своята невзискателност и човечност. Кметът акцентира и обстоятелството, че ген. Владимир Вазов несправедливо попада в сянката на своя брат – Иван Вазов.

Д-р Бояджиева получи плакет от Общинската организация на СОСЗР Сопот-Карлово, за съдействието и приноса към делото на организацията. Плакет получи и господин Пандурски.

Последваха няколко музикални осъществявания от мъжка вокална група,,Вежен “ гр. Тетевен, а в края на събитието, с цел да засвидетелстват своята респект и благодарност, присъстващите сервираха цветя пред паметната плоча на единствения български военачалник, почетен от английското кралство след края на Първата международна война.

Цветя бяха поднесени и пред паметника на ген. Владимир Вазов в с. Рибарица от зам.-кмета на Тетевен Борис Врабевски и кмета на селото – Пенка Ганева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР