На 22 май се проведе осмото издание на Маратона на

...
На 22 май се проведе осмото издание на Маратона на
Коментари Харесай

Близо 600 души бягаха с кауза на Маратон на приятелството в Плевен -

На 22 май се организира осмото издание на Маратона на другарството в Плевен. Събитието притегли общо 582 участника в извънредно необятен възрастов диапазон – от бебета в колички до 85-годишен маратонец.

Те бяха представители на общо 10 страни – Англия, Испания, Индия, Канада, Румъния, Съединени американски щати, Сирия, Украйна и Ямайка и, несъмнено, България. Всички те спортуваха обединени от обща идея под мотото „ Бягаме в Плевен в поддръжка на деца с интелектуални усложнения “. Осмото издание на маратона беше намерено с одобрение от вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройство Гроздан Караджов, който, дружно със фамилията си, беше и един от доброволците на събитието.

„ Маратонът в Плевен е отлично районно начинание, чиито хоризонти не са просто спортът, те са и другарството в района и желанието ни да живеем в мир, да живеем дружно и да се възползваме от плодовете на своя труд “, сподели секунди преди старта вицепремиерът. В откриването се включи и заместник-кметът на града – господин Стефан Милев, който поддържа благотворителната идея на тазгодишното издание – набиране на средства за съоръжение на арт лечебен ъгъл за работа с глина към Център за обществена рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Плевен.



Сред формалните посетители, които участваха в церемониите по откриването и награждаването, бяха и вторият секретар на Британско посолство Оливър Патън, първият секретар на Румънско посолство Каталин Радой, както и Венцислав Петков – изпълнителен шеф на Национална спортна база и Станимира Георгиева, съорганизатор на маратона.

Всички те приветстваха участниците и им пожелаха триумф на стартовете, които започнаха пред емблематичния за града мавзолей-параклис „ Свети Георги Победоносец “.

Участниците в надпреварата бяха разпределени в шест съществени дисциплини – предизвикателния 42,2-километров типичен маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безвъзмезден всеобщ крос „ Аз мога “, както и детското тичане с безвъзмездна регистрация Fun Run Kids. Тази година дисциплината, която притегли най-вече участници, беше Fun Run Kids – рекордните 284 деца се включиха в бяганията, разграничени по възрастови групи. Най-бързите и отличили се състезатели в обособените дисциплини бяха наградени на гала на сцената на централния площад „ Възраждане “.

Победител в маратонската отдалеченост стана Ивайло Вълев, който измина 42,2 км за два часа, 37 минути и 23 секунди. След него финиша мина и Живко Желязков, а на трето място се класира Станимир Статев. Най-бърза измежду дамите в маратона беше Теодора Петкова, която приключи след три часа, 17 минути и 33 секунди. Нейни подгласнички станаха Борислава Видева на второ и Виктория Николова – на трето място. Оспорвана конкуренция тази година имаше и в полумаратонската отдалеченост.

Най-бързи в нея бяха Хуан Пабло Руиз от Испания, Николай Ефремов и Генади Чуканов, надлежно на първо, второ и трето място при мъжете и Мария Михайлова, Боряна Попова-Цветкова и Диляна Колева – при дамите. За повторно като част от „ Маратон на другарството “ в Плевен участниците можеха да се състезават и по набиращата от ден на ден известност 10- километрова отдалеченост. Призовите места на 10,55 км заеха Ангел Ангелов, Михаил Минев и Даниел Иванов при мъжете и Ния Йотова, Виктория Николова и Доротея Димитрова – измежду дамите.



Друга атрактивна дисциплинираност, част от маратона, беше щафетата. В нея се включиха общо 16 души, като най-бърз беше тандемът на Иво Илиев и Валентин Илиев, следвани от Мартин Иванов и Преслав Петков, както и третите в класирането – смесената двойка Николай Илиев и Милена Абрашева.

Маратонът на другарството в Плевен през годините затвърди своето име, привличайки разнообразна публика и трансформирайки се в едно от най-обичаните и чакани събития за района. За да обезпечат още по-добро въодушевление за участниците в надпреварата и гостите и жителите на града, уредниците и тази година бяха планували атрактивна стратегия на сцената на централния площад. Тя включваше разнообразни реализатори и локални фолклорни и танцови групи, както и игрите навън Парк+ с волейбол, тенис, уроци по танци и други интензивности, подобаващи за всички възрасти.



„ Осмият маратон в Плевен сподели за следващ път, че едно спортно съревнование може да се трансформира в самобитен празник на града и фамилно събитие с благородна идея “, сподели един от уредниците – Станимира Георгиева. Освен привлечените дарения в помощ на децата с интелектуални усложнения, събитието сподели, че може да се оказва помощ и по доста други способи. То остана в историята като изданието, привлякло най-вече доброволци, измежду които бяха вицепремиер, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, дипломати, възпитаници, пенсионери и доста други хора от Плевен, страната и чужбина.

Осмият маратон в Плевен беше проведен от водещи фондации и обществени предприятия в България, чиято съществена задача е да поддържат хора в неравностойно състояние и с разнообразни качества: фондация „ Светът на Мария ", Фондация “Сошъл Фючър - Jamba ”, „ Айс-Оупън “, Национален алианс за обществена отговорност, в партньорство с Община Плевен, СКЛА Феникс, Семеен кодекс Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с поддръжката на доста компании, за които корпоративната и обществена отговорност, приносът към построяването на обективна обществена среда и стабилно бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Повече информация за Маратон „ Плевен ”:

- уеб страница: https://plevenmarathon.com/
- Фейсбук страница: https://www.facebook.com/PlevenMarathon/
- събитието във Фейсбук: https://rebrand.ly/zkuz1xd


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР