На 22 май почитаме паметта на малко познат, но важен

...
На 22 май почитаме паметта на малко познат, но важен
Коментари Харесай

Почитаме важен светец, за имен ден черпят...

На 22 май почитаме паметта на малко прочут, само че значим светец, обвързван с България. Неговите мощи са нетленни и са чудотворни. Става въпрос за Свети княз Йоан-Владимир. В Албания го назовават Йован-Владимир.

Светият княз Йоан-Владимир живял по времето на българския държател Самуил и бил шеф на двете области Далмация и Зета.

В старите исторически извори е записано, че князът бил благодетелен и благоверен. Не обичал войните. Затова влизайки в борба с цар Самуил, неговата армия била разрушена, а Свети княз Йоан-Владимир покорен.

Цар Самуил не желал да го убива и го оженил за щерка си Теодора-Косара. Новобрачното семейство било изпратено назад по родните земи на княза.

Минали години, войските на цар Самуил били разгромени, а неговите воини злополучно ослепени. Виждайки окаяните бойци, цар Самуил получил инфаркт и умрял на 6 октомври през 1014 година На престола застанал неговият наследник Гавриил-Радомир.

Гавриил-Радомир не могъл да ръководи. Малко след неговото коронясване бил погубен от скрит план сред неговия братовчед Иван-Владислав и византийците.

Иван-Владислав заел овакантения трон. Следващият тактически ход, който подхванал, бил проект за заличаване на Свети княз Йоан-Владимир. Свети княз Йоан-Владимир бил поканен в двореца при Иван-Владислав за осъществяване на мирни договаряния.

Доверчивият Йоан-Владимир не се усъмнил, тъй като поканата била отпратена от върховен свещеник. Вместо да посрещнат Свети княз Йоан-Владимир с подобаващи почести, убийци го причакали, с цел да го унищожат. Палачът замахнал с меч, с цел да отсече главата на княза, само че не съумял да го посече. Без да прояви ни минимален боязън, Свети княз Йоан-Владимир дал своя меч на килъра и го подканил да извърши поръчаното злочинство. Както е записано в житието на княза, станало невиждано знамение пред погледите на убийците.

След удара с меч, посеченият княз станал и побягнал. Влязъл в близкия храм и паднал на пода. Издъхнал.

Неговата брачна половинка Теодора-Косара отнася тленните остатъци в царството на княза. Погребала го с подобаващи почести в черква, в която се заселила и останала там до края на земните си дни, които прекарала в пост и в молебствия за избавление душата на нейния погубен брачен партньор.

Изминали 2 години. По неведоми пътища подлият Иван-Владислав умрял в безчовечен страдания.

България паднала под робството на византийците и това иго траяло цели 168 години.
През това време мощите на Свети княз Йоан-Владимир почнали да мироточат. На вярващите се случвали безчет чудеса за оздравели и излекувани от тежки заболявания.

И през днешния ден мощите на Свети княз Йоан-Владимир се намират в Албания в гр. Елбасан, в едноименния манастир Свети Йоан-Владимир.

Имен ден честват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Влади, Владина, Владилен, Владилена, Мира и Миро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР