На 22 март, т.г. в Регионалния исторически музей - Пловдив

...
На 22 март, т.г. в Регионалния исторически музей - Пловдив
Коментари Харесай

Демонстративен сеанс по шах между армейските шампиони и европейската и републиканска шампионка Виктория Радева

На 22 март, т.г. в Регионалния исторически музей - Пловдив се състоя показателен сеанс по шахмат. В него, европейската и републиканска шампионка Виктория Радева се изправи против 10 от най-елитните бойци от Българската войска, първенци в обособени дисциплини в държавните военни шампионати (ДВШ) на Министерство на защитата (МО).

Инициативата за това мероприятие беше във връзка 18 март, когато се празнува 81-вата годишнина от съставяне на Парашутната тайфа и основаване на българските Специални сили. Сеансът трябваше да се състои на 15 март, само че беше отсрочен поради оповестените дни на печал във връзка кончината на Негово светейшество българския патриарх Неофит.

" Целта на този показателен сеанс не е да излъчим някой супершампион, а да покажем, че на една нежна дама, която е състезател, не е непознато армейското и въпреки това огромните армейски първенци на България по другите типове спорт от ДВШ на МО пък не им е непознато също по този начин мисловно и комбинативно да играят шахмат. Целта ни е да разпространяваме както този спорт, по този начин и нашите спортове, в които сме толкоз положителни, че побеждаваме всички в редовете на БА ", сподели генерал-майор Матеев в обръщението си.
 Снимка 658449
От своя страна Виктория Радева показа " За мен е чест и привилегия да бъда на едно толкоз неповторимо събитие. Тези дни си мислех за приликата сред шахмата и армията и стигнах до извода, че тези две сфери имат доста сходности. На първо място в шахмата най-многобройни са пешките, както в армията бойците. В шахмата също по този начин имаме топовна артилерия, имаме офицери, конска артилерия, имаме един главнокомандващ. Освен това в шахмата има извънредно доста стартегия, доста тактичност, разнообразни маневри, офанзива, контраофанзива, по тази причина се надявам това събитие да е началото на едно по-голямо съдействие сред нас. "

На първата дъска, против шампионката застана генерал-майор Явор Матеев, който от 2015 година е пълководец на българските Специални сили. За тези 8 години Специалните сили са били 6 пъти първенци в крайното класиране от държавните военни шампионати на Министерство на защитата и единствено два пъти на второ място.

На втората дъска беше капитан Стефан Николчев - нееднократен армейски треньор №1 на Министерство на защитата (МО), дълготраен играч в съвсем всички държавни военни шампионати и с голям брой медали от тях.

На третата дъска застана младши сержант Ваня Гатева, която последните три години е състезател №1 на МО при дамите и самостоятелен отличник в шампионатите по пукотевица с револвер Макаров и Тактическа пукотевица.

На четвърта дъска беше младши сержант Неделчо Василев - състезател №1 на МО при мъжете за 2023 година, играч в ДВШ по ски тичане, боен многобой и насочване.

На останалите шест дъски против европейската шампионка застанаха редник Георги Немов - първенец за 2024 година в ДВШ по ски тичане и ски ориентиране; ст.лейт. Йордан Копринков - състезател №3 на МО за 2023 година, играч в ДВШ по ски тичане, боен многобой, футбол и ориентиране; м-р Ваня Хаджиева - играч в ДВШ по ски, екипен първенец за 2024 година; ц.сл. Георги Михов - играч и треньор по волейбол, донесъл на Специалните сили шампионската купа в ДВШ по волейбол три години подред, като тима под негово управление няма нито един изгубен гейм; лейт. Десислава Янева - играч в ДВШ по боен многобой, състезател №5 при дамите за 2023 година; редник Даяна Симеонова - играч в ДВШ по ски и троент неоспорим първенец в дисциплините слалом и великански слалом.

Армейските първенци имаха помощници в лицето на младите шахматни гении от Шахматен клуб " 8х8 ", гр.Пловдив, като най-малкия беше едвам на 4 годишна възраст.

Гост на мероприятието беше двукратния олимпийски първенец на кану, сегашен заместник-кмет по " Спорт, юношески действия и обществена политика " в Пловдив Николай Бухалов. Той направи алегоричен първи ход против генерал-майор Матеев.

Демонстративния сеанс продължи към час и половина, като най-после Виктория Радева реализира едно реми с командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и девет победи.
 Европейската шампионка по шахмат Виктория Радева гостува на Община Пловдив
Европейската шампионка по шахмат Виктория Радева гостува на Община Пловдив

22-годишната състезателка получи куп поздравления и пожелания
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР