„На 22 март 2022 г. стана ясно, че Главна дирекция

...
„На 22 март 2022 г. стана ясно, че Главна дирекция
Коментари Харесай

Манол Генов, БСП: ТОЛ системата е корупционен казус с милиони щети за държавата

„ На 22 март 2022 година стана ясно, че Главна дирекция “Национална полиция “ в Министерство на вътрешните работи изпраща в прокуратурата материали от инспекция на ТОЛ системата, ръководена от Агенция “Пътна инфраструктура “. Проверката е почнала през октомври 2021 година след сезиране, че чиновници и националното ТОЛ ръководство прави непозволени дейности. “ Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия Манол Генов по време на парламентарен надзор в Народното събрание.

Той напомни, че още преди есента на 2020 година като депутат е алармирал неведнъж, че липсват обществено огласени експертни и управнически пояснения „ по каква причина съгласно новия контракт страната се е заела да заплати на консорциум “Капш трафик солюшънс “ в допълнение още 140 млн. лева за “Проактивен мониторинг на системата и надграждане на функционалности “, с което става общоизвестно и скандално по какъв начин първичната цена от 180 млн. фрапантно се подвига на 320 млн. лева “

В тази връзка социалистът насочи въпрос към министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов доколко е осъществен задължението на компанията да образова експерти да работят със системата и каква е изплатената сума за това. „ Има ли настоящ позволен подизпълнител и в случай че има, той употребява ли достъп до данните в системата, в случай, че в титулярния контракт подобен не е позволен? Предвижда ли се смяна на контракта в някоя от клаузите му, след разкритите от Министерство на вътрешните работи условия за неточно изпълнени договорни задължения на ангажирания реализатор? “, попита още Манол Генов.

„ Няма да ви е елементарно, само че имам вяра, че няма да се откажете да разнищите още десетки притеснителни условия, по които действа тази “уникална “ българска ТОЛ система, каквато ни я представяха Бойко Борисов и неговите хора в Агенция “Пътна инфраструктура “ “, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия, като добави: „ Да разнищите за какво българската ТОЛ система се оказа потвърдено най-скъпата в Европа? Искаме скоро да се огласи кой стои зад тези корупционни 7% от таксите, които остават в частни лица, откакто тъкмо този тип услуга в доста страни от Европейския съюз е сред 0.8% и 2%. “

По думите му отговорът на този и още доста съществени въпроси по тематиката чакат да получат специалистите от Института за пътна сигурност, а с тях и всеки български поданик, като да вземем за пример. Според Манол Генов ТОЛ системата е корупционен проблем с доста засечки по веригата и милиони вреди за страната и ползващите услугата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР