На 22 февруари 1887 г. в местността Левент табия край

...
На 22 февруари 1887 г. в местността Левент табия край
Коментари Харесай

Екзекутират участниците в Офицерския бунт

На 22 февруари 1887 година в местността Левент табия край Русе са разстреляни участниците в Офицерския протест.  На процедура той е опит за боен прелом в България. Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския прелом от август 1886 година

В заговора от 1887 година се включват групи военни от гарнизоните в Силистра и Русе. Бунтът обаче не получава огромна поддръжка и е сподавен за няколко дни.

Ръководителите на заговора се опират на армията, без да разчитат на българската общност. В изискванията на въведено изключително състояние, участниците в протеста са съдени от военнополеви съдилища, като смъртните присъди се утвърждават от главнокомандващия майор Рачо Петров.

На 22 февруари са разстреляни майор Атанас Узунов, майор Олимпи Панов, капитан Георги Зеленогоров, подпоручик Кожухарски, подпоручик Димо Тръмбешки, подпоручик Енчев, подпоручик Божински и двама цивилни жители - Тома Кърджиев и Александър Цветков. Със заповед на военния министър полковник Данаил Николаев военните формирования, взели участие в преврата, са разформировани, а бойните им флагове - изгорени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР