На 22 февруари – преди е 224 години – е

...
На 22 февруари – преди е 224 години – е
Коментари Харесай

224 години от смъртта на барон Мюнхаузен

На 22 февруари – преди е 224 години – е умрял Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер декор Мюнхаузен, който, с изключение на книжовен воин от романа на Рудолф Ерик Распе, е напълно действителна персона.

Човекът, въодушевил Распе да напише своите радостни разкази, е роден през 1720 година в Боденвердер, покрай Хановер.

Няколко години той служил като кавалерийски офицер в съветската армия. От 1737-39 година се сражавал срещу турците. Като напуснал Русия, Мюнхаузен се прибрал в родния си град и там останала до края на живота си през 1781 година

“Има сведения, че баронът с огромно вдъхновение разказвал на приятелите си за невероятните и невероятни свои завършения. Разказите му били наситени с парлива ирония и обикаляли от уста на уста из цяла Европа. ”

През 1773 година Рудолф Е. Распе гостува на известния барон и съумява да запише и издаде тези истории.

Всъщност книгата за приключенията и пътуванията на Мюнхаузен се появила на бял свят през 1785 година първо в Лондон. Години по-късно, чак на петото британско издание, немският публицист Бюргер я превел на немски език и дълго време се е считало, че точно той е нейният създател.

Но през 1824 година животописецът на Бюргер разкрил, че същинският създател на тази книга е Распе, прочут по това време публицист, археолог и естествоизпитател, роден в Хановер, само че прекомерно млад отпътувал за Англия, където спечелил популярност.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР