На 22 декември 2021 г. Общинският съвет в с. Мирково,

...
На 22 декември 2021 г. Общинският съвет в с. Мирково,
Коментари Харесай

Общината в Мирково попадна сред вандалите

На 22 декември 2021 година Общинският съвет в с. Мирково, Софийска област, се подреди измежду вандалите, които в последните години " героичен " протягат ръка на антифашистки монументи у нас. Общински съвет реши да демонтира от центъра на селото Паметника на починалите в антифашистката битка и във Втората международна война, без даже да се допита до жителите му.

По този мотив Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните и Областният съвет на БСП-София област огласиха декларация, в която дефинират случилото се като следващ срамен факт на неуважение към антифашистката битка у нас и към подвига на бойците от Българската войска, дали живота си по бойните полета на Европа през Втората международна война. Продължава наклонността от последните години за омаловажаване на Съпротивата и дадените жертви от България във войната против фашистката коалиция, се споделя в документа. В обръщението към общината и към кмета Цветанка Йотина написа още: " Няма рационално пояснение за какво пред монумент на предците ни в центъра на селището сте предпочели съвременен шадраван или плочник и духовното е отстъпило пред материалното. "

Демонтираният бронзов Паметник на починалите бе върху паметна стена от бял камък, на която са изписани имената на осем герои от този край. От едната страна са тези на двама партизани от отряда " Чавдар " - Христо Нончев на 18 година и Цветко Караджов, ненавършил 17 години, които са били хванати и разстреляни от властта на 5 юни 1944 година Изписани са и имената на убитите ятаци Недельо Кюлафлиев и Симеон Попов. За борбите в Балкана, за саможертвата на партизаните стихове е писал поетът Веселин Андреев, който също е бил партизанин в отряда.

От другата страна на паметната плоча са имената на Димитър Стоянов, Петър Мечкаров, Стоимен Танов и Димитър Томев - участници в последния стадий на Втората международна война, когато България се включва в борбите против Хитлерова Германия.

Днес захвърляме борците герои по очи в тревата, а на следващия ден още веднъж ще имаме потребност от тях, реагират възмутени днешните антифашисти. Част сме от европейското семейство и би следвало селищата да се надпреварват в изтъкването на свои герои от антифашистката опозиция. Захвърлянето на паметта за тези борци като на бунището може да свидетелства единствено за историческа неначетеност, комплексарщина или предпочитание за реабилитация на фашистки практики. Антифашистите напомнят на кметицата Цветанка Йотина, която е родом от Кюстендил, европейското отношение към известния кюстендилец Тодор Ангелов-Божаната. Негов бюст-паметник стои и се уважава освен в Кюстендил, само че и в сърцето на Европейския съюз - Брюксел. След Втората международна война Божаната е разгласен за народен воин на Белгия поради дейното си присъединяване и образуване на белгийската опозиция против немската окупация. Пада погубен през 1943 година

В общоевропейската антифашистка опозиция са влели силите и живота си и тези смели момчета и мъже, чийто монумент през днешния ден лежи, пренебрегнат по очи в тревата на другояче ремонтирания селски стадион в Мирково. Повторно посичане ли заслужават в претендиращия да бъде либерален ХХI век осемте мирковчани? Такъв урок ли цели да даде локалната администрация на децата и младежите, които играят и спортуват на стадиона. Самата Йотина взе участие в политическия план " Консервативно обединяване на десницата ", само че белким не е право на бъдещите генерации в община Мирково да познават историята на своя край, питат антифашистите.

В формалния уеб уебсайт на общината в Мирково е отделено особено внимание на този интервал от историята и на участниците в Съпротивата. Посочено е: " Неслучайно в годините на антифашистката битка мирковчани вземат най-дейно присъединяване. " Тогава не посягайте на паметника, който въплъщава това изказване, повтаря ръководителят на БАС Евгений Белий.

Занемаряването на паметника е почнало преди демонтажа - от паметната плоча липсват букви, надписите мъчно се четат, а другояче общината през последните години е осъществила голям брой планове за благоустрояване на региона. Антифашистите подозират, че, както нормално става напоследък, паметникът ще остане пренебрегнат на произвола по време на ремонта на площада, комфортен за обири, натрошаване и предаване за скрап. Това е варварско отношение и към починалите, и към труда на създателите, създатели на паметника. Дават ли си сметка Общинският съвет и кметицата, че със своето поредно безхаберно държание способстват за реабилитирането на заплахата от нови страшни бъдещи времена, за избавлението от които ще има потребност от хора с качествата и саможертвеността на осемте мирковчани, питат антифашистите.

В декларацията трите организации упорстват Общински съвет да преразгледа решението си за преустрояване на центъра, да върне паметника на мястото му и да обезпечи опция за вписването му в възможните архитектурни усъвършенствания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР