На 22 август 1941 г. червеноармейците започват да получават „наркомовските”

...
На 22 август 1941 г. червеноармейците започват да получават „наркомовските”
Коментари Харесай

22 август 1941 г. Сталин раздава по 100 гр. водка на червеноармейците

На 22 август 1941 година червеноармейците стартират да получават „ наркомовските” 100 грама водка. Председателят на Държавния комитет по защита на Съветския съюз Йосиф Сталин подписва Постановление №562 за ежедневно приемане от бойците по половин чаша алкохол.

Снабдяването на армията с водка било ръководено персонално от члена на Политбюро на Централен комитет на ВКП(б), национален комисар (министър) на хранителната индустрия Анастас Микоян. За разпределението на напитката трябвало да наблюдават персонално командващите на фронтовете.

Този ход на Сталин има своето пояснение. На същия ден нацистките войски доближават до Ленинград. Блокадата на Ленинград през Великата отечествена война продължава 872 дни.

Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират Ленинград - блокирани са всички пътища и железопътни линии като се изключи тайния „ Път на живота”, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Жителите на града търпят големи ограничения, гладът и мощните студове убиват цели семейства.

На 14 януари 1944 година Ленинградският и Волховският фронт минават в нахлуване. Целта е да се пробие обръчът и да се обкръжи блокиращата Ленинград немска войска сред Красно село и Ропши, което става на 18 януари 1943 година Германските елементи са принудени да провиснал примката от града и на 27 януари 1943 година блокадата към Ленинград дефинитивно е свалена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР