На 22 април 2020 Програма Достъп до Информация(ПДИ) внесе в

...
На 22 април 2020 Програма Достъп до Информация(ПДИ) внесе в
Коментари Харесай

Организации и граждани подкрепят ПДИ срещу измененията в ЗДОИ

На 22 април 2020 Програма Достъп до Информация(ПДИ) внесе в Народното събрание мнение против предлагането за изменение и допълнение на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), оповестяват от неправителстмената организация.
Според оценката на ПДИ, предлаганите промени са в ущърб на правото на жителите на достъп до информация и заплашват прозрачността на институциите.
29 неправителствени организации, измежду които Български хелзинкски комитет, Български институт за правни начинания, Гражданска платформа, Център за правни начинания, WWF, За Земята и други и 151 жители от цялата страна поддържаха мнението. Кампанията бе инициирана от ПДИ по време на Великденските празници, а мащабът на подкрепилите я е симптом за разпознаването на значимостта на ЗДОИ за запазването на демократичните полезности в интервал на рецесия.
До мнението се стигна откакто на 5 март 2020 година група народни представители внесоха проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните хранилища. В преходните и заключителните разпореждания на проектозакона се оферират промени в ЗДОИ. Чрез това предложение закон, който контролира главно човешко право, се трансформира със закон, който няма нищо общо с достъпа до информация. По-конкретно, предлагането планува анулация на пълномощието на министъра на финансите да дефинира нормативите за възнаграждение на разноските за даване на достъп до социална информация.
 Цялото мнение на ПДИ можете да прочетете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР