На 21 юни в 12:13 ч. българско време настъпва астрономическото

...
На 21 юни в 12:13 ч. българско време настъпва астрономическото
Коментари Харесай

Астрономическото лято настъпва на 21 юни в 12:13 ч. и носи жега до 40 градуса

На 21 юни в 12:13 ч. българско време настава астрономическото лято.

Това важи за Северното полукълбо, а в Южното лятото ще стартира на 21 декември.

21 юни е денят на лятното слънцестояние и най-дългият за годината с времетраене 15:20 ч.

Лятото, както и останалите сезони, са резултат от наклона на земната ос, поради който Слънцето го осветява и нагрява по друг метод.

Есента ще настъпи на 23 септември в 4:03 ч. сутринта, когато е и есенното равноденствие.

В идващите дни се чакат най-високите температури за месец юни. Топлите въздушни маси, които осигуриха жегите в Югозападна и Централна Европа се придвижват на изток и се чака да обзет Балканите към средата на тази седмица.

На 21 юни, първия ден на астрономическото лято, температурите ще продължат да се покачват и дневните стойности ще са към 30 градуса, в обичайно топлите елементи на страната - до 35. С леки съмнения оптималните температури ще се запазят и в дните до края на седмицата. В сряда и четвъртък ще се увеличи вероятността за следобедни превалявания с бурна гръмотевична интензивност и заплаха от градушки.

В петък и събота слънцето ще вземе превес съвсем над цялата страната, а в неделя, в часовете следобяд и вечерта, ще превали и ще прегърми с по-голяма възможност над Стара планина и южно от нея.

Последната седмица на юни ще е гореща, дневните температури температури ще са към и над 30 градуса. Особено горещо ще е по долината на река Струма, по поречието на Дунав и в Югоизтока, където показанията на термометрите ще са до 40 градуса. Следобедни гръмотевични стихии с риск от градушки се обрисуват към 27 юни и по-късно към самия завършек на месеца и началото на идващия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР