На 21 юни в 06:33ч настъпва лятното слънцестоене. С навлизането

...
На 21 юни в 06:33ч настъпва лятното слънцестоене. С навлизането
Коментари Харесай

Днес честваме празника на Слънцето – ето какво трябва да знаем

На 21 юни в 06:33ч настава лятното слънцестоене. С навлизането на Слънцето в знака Рак, стартира астрономическото лято. От антични времена слънчевите лъчи са имали особено значение за хората по целия свят.

В доста култури слънцето се чества като знак на живота,  вярвайки, че сега на лятното слънцестоене, то има най-голяма мощ, написа tribune.bg.

Лятното слънцестоене е празника на Слънцето, Живота и Любовта. Това е необикновен ден в годината. Слънцето се намира в най-високата точка на небето, задържайки се оптимално дълго. Лятното слънцестоене е най-дългият ден в годината, тъй като северното полукълбо получава оптималната дневна светлина. Най-дългият ден и най-късата нощ в годината. Горещите дни стартират след лятното слънцестоене.

Известно е, че празникът на лятното слънцестоене е уважаван в културите на доста нации. И е изключително обичан от жителите на север, които след дългата зима имат аргументи да се радват на слънцето, лятото и топлината повече от други.

Смята се, че Стоунхендж в Англия е бил издигнат, с цел да се отпразнува лятното слънцестоене. До през днешния ден туристите се стичат до античното светилище, с цел да станат очевидци на този специфичен изгрев.

Много антични култури почитали слънцето и/или имали божества или владетели, наречени Слънчеви царе и практикували ритуално човешко жертвоприношение, изключително при слънцестоенето. Викингите са окачвали мъртви човешки и скотски тела по дърветата като приношение на боговете.

Според езическия фолклор, злите духове се появят по време на лятното слънцестоене. За да се пазят от тях, хората носели защитни гирлянди от билки и цветя.

Смятало се, че да се родят деца в подобен вълшебен и енергийно мощен ден, значи да бъдат под закрилата на Слънцето до края на живота си.

Поверия за лятното слънцестоене

Ако сутринта има доста роса – чака се богата годишна продукция. Тази роса се събира в съд и се смята за лечебна, имаща подмладяващ и лечебен резултат, с магическа мощ.

Същата лечебна и магическа мощ има и водата, събрана сутринта от кладенци и извори. С нея се измивали в същия ден и също по този начин я пиели. Като цяло се счита, че водата в този ден придобива вълшебен свойства и всички водни процедури се смятат за доста потребни.

Папрата се смята за растение на слънцето. Славяните вярвали, че цветът на Перун е в положение да защищити притежателя си от всевъзможни болести, уроки и неприятни очи. Цветът на папрата има унищожителен резултат върху всички тъмни сили без изключение, тъй че който го има в себе си е непрогледен и невредим за злото. Освен това цветът на папрата разрешава на притежателя си да открива съкровища, скрити в земята, а също по този начин извършва най-съкровените и откровени стремежи. Всеки, който откри цъфнала папрат, ще може да се излекува от всички заболявания, ще откри огромно благополучие. Цветето извършва най-тайните желания; с негова помощ можете да придобиете вълшебен сили. Само в случай че го намерите в дните на слънцестоенето, само че доста малко хора могат да намерят цъфтяща папрат.

Ритуали

Тъй като се счита, че вратата сред световете е необятно отворена в денят на слънцестоенето, тогава е отлично време да предадем на Вселената това, което желаеме и да го проявим. Най-простият метод да кажем на Вселената какво желаеме, е като запишем на хартия 10-те неща, които желаеме да реализираме, да запечатаме желанията си, да запишем написаното и да погледнем какво е реализирано в идващия цикъл.

Най-подходящо е да се работи върху постигането на цели, свързани със символиката на знака Рак – недвижими парцели, взаимоотношения с родители и предшественици, деца, фамилна карма, страсти, грижи, топлота, майчинство.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР