На 21 юни се навършиха 145 години от смъртта на

...
На 21 юни се навършиха 145 години от смъртта на
Коментари Харесай

Тетевен отбеляза 145 години от гибелта на Сава Младенов

На 21 юни се навършиха 145 години от гибелта на героя Сава Младенов. На лобното му място в Тетевен – м. „ Козница “, обичайно се организира възпоменателен протест. Сред присъстващите бе и кметът на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева, която изнесе слово в символ на благодарност към делото на революционера.

„ Всяко време има потребност от герои като борците за независимост. Всеки народ има потребност от духовни тласъци и наставници, с цел да се запази и да пребъде. Има какво да научим от саможертвата им, въпреки да принадлежим на разнообразни столетия “, бяха част от думите в обръщението на доктор Бояджиева.
 Туристическият информативен център в Тетевен бе отличен измежду 10-те най-успешни центрове в страната Туристическият информативен център в Тетевен бе отличен измежду 10-те най-успешни центрове в страната
В Зала 1 на Централен боен клуб - София, се организира проведената от списание Дестинация България - годишна среща на туристическия б...

Да склонят глава в символ на респект и поклонение бяха още Цветослава Христова – кмет на с. Черни Вит, инж. Златина Каталиева – шеф на НПГГСД,,Сава Младенов “, учители, възпитаници, поданици на града.

Бяха поднесени венци и цветя, след което възпитаници от НПГГСД,,Сава Младенов “ – Тетевен пресъздадоха последните часове на войводата, на един почтено изживян живот с нестихващото ехтене от думите му:,,Смъртта пред юнашките очи е нищо! “.

Сава Младенов е роден през 1845 година. Участник в Белградската легия на Раковски от 1867 година. Сподвижник и пощальон на Левски, реализатор на особени поръчки: „... виж Савата да пристигна..., ще се заплаща на черни души... ", ще запише Левски в джобното си тефтерче. От навечерието на качването на кораба Радецки, като един от единадесетте Ботеви четници от Тетевен, е известно неговото прощално писмо: "... Братя, ние към този момент отиваме в благото ни и драгоценно родно място, дето ни зове гласът на националната ни, да помогнем на обезверените ни били братя, дето се борят юначен с нашия тиранин...Дерзост, братя! Българското сърце няма да се уплаши от неприятелския нож! Смъртта пред юнашките очи е нищо!... ". Жертва на следващо изменничество, погубен на 21 юни 1876 година в м. „ Козница “ на Тетевенския балкан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР