На 21 юни от 18.30 ч. в Огледална зала Нели

...
На 21 юни от 18.30 ч. в Огледална зала Нели
Коментари Харесай

Концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост диригент Деян Павлов и солист Наума Найман – виолончело

На 21 юни от 18.30 ч. в Огледална зала „ Нели Божкова “ дейната стратегия на нашия оркестър с гостуващи диригенти и солисти продължава сполучливото си развиване с концерта отдаден на 100 годишнината от рождението на Лазар Николов / 1922 – 2005 /.

Маестро Деян Павлов е прочут като Главен диригент на Плевенската филхармония. Музикалното му обучение стартира от НМУ „ Любомир Пипков “ гр. София. Учи в НМА Проф. Панчо Владигеров “ и приключва със специалности хорово и оперно – симфонично диригентство при преподавателите проф. Георги Робев, Васил Казанджиев, Борис Хинчев и Иван Вулпе. По време на следването си е награждаван със специфична диригентска стипендия на името на проф. Георги Димитров и златна значка за чудесно образование. Специализирал е в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер, Хайнц Рьогнер, Иля Мусин. Деян Павлов е дирижирал и управлявал множеството опери и оркестри в България. Концертирал е по целия свят и е взел участие в голям брой влиятелни фестивали. Записвал е за български и непознати радио и малките екрани. Регулярно прави записи с Български симфоничен оркестър в БНР на кино и модерна музика за интернационалните продуцентски къщи. Има издадени голям брой компактдискове. Музика към филми, записана от него, е отличена с награди „ Сезар “ (2001, 2004), номинация за „ Оскар “ (2006) и номинация за „ Златна Палма “ (2007). Притежава богат и разнороден репертоар оперни, оперетни, ораториални, симфонични и камерни произведения, доста модерни и български. Води регулярно майсторски класове по диригентство с млади италиански и корейски диригенти. Ръководител е на редица дидактични концерти със солисти инструменталисти, артисти и диригенти. Ръководител на студентските оркестри в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ от 2005 до 2009 година Музикалната рецензия за него: „ Брилянтен тон на оркестъра, отлично диригентско наличие на Деян Павлов! “ – в. „ Музика Вива “, 2004 година „ Интерпретацията на диригента Деян Павлов носеше образа на проникновена изповед “ – сп. „ Музика “ 2006 година

Наума Найман е родена в Антверпен, Белгия през 2005 година Едва 4 годишна тя е призната в НМУ „ Любомир Пипков ” София в класа по виолончело на Даниела Черпокова. През годините работи с челисти и педагози като Стефан Попов, Доминик де Вилианкур, Ромен Гарио, Мартина Щукан, Стефан Хаджиев, Разван Сума, Владимир Перлин, Кирил Родин, Денис Северин, Лазло Феньо и други През 2016 година младата виолончелистка взема присъединяване в Моцарт фестивал в Нарни, Италия. От 2016 до 2019 година е и най – младият музикант в Music Campus Balchik. През 2018 и 2019 година Наума взе участие в Musica Mundi – курс и фестивал в Белгия. Участва в Cellissimo festival на НМА „ Проф. Панчо Владигеров ” София. През лятото на 2020 година е поканена в International Summer Academy в Швейцария. Юли 2021 година взе участие и в първото издание на „ Quartet Intensive “ в София. По-късно същия месец е част от Allegra Festival and Academy в Русе. През август 2021 същата година Наума е поканена и в International Music Festival Chieti Classica в майсторския клас на Ромен Гарио, както и за концерти в Киети, Италия. През 2017 и 2019 година Наума свири като солист с Камерен оркестър „ Софийски Солисти “, а през 2020 година е солист на Czech Moravian Philharmonic Orchestra в Швейцария. Март 2022 година свири с Академичния симфоничен оркестър на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “. Концертира в камерни ансамбли и като солист в Белгия, Швейцария, Италия и България.

ПРОГРАМА:

Георг Фридрих Хендел / 1685- 1759 / – Concerto grosso op. 6 № 8 Es dur

Йозеф Хайдн / 1732 – 1809 / – Концерт за виолончело и оркестър До мажор

Солист Наума Найман – виолончело

Лазар Николов / 1922 – 2005 / – Концерт за струнен оркестър

Билети 5 лева, за пенсионери и учащи 2 лева, от 16.30 ч. в деня на концерта.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР