На 21 юли 2017 г. от 17:30 ч. в музей

...
На 21 юли 2017 г. от 17:30 ч. в музей
Коментари Харесай

Емблематични музейни експонати гостуват във Велико Търново

На 21 юли 2017 година от 17:30 ч. в музей "Възраждане и Учредително заседание " ще бъде показана изложбата "Знаците на свободата и героизма ", отдадена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 –1878 г.). Изложбата включва картини, гравюри, фотографии и документи на създатели от България, Русия и Румъния. Тя е част от интернационален план,по мотив годишнината от военните дейности на Наско Якимов (Издателство "Славена "), Валентин Плетньов (директор на РИМ-Варна), историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев.

В експозицията са включени особено основани картини, отдадени на събития и персони от войната.от художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова - Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния). Подборът на фотографии, факсимилета на документи и текстове в изложбата е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев.

Марина и Николай Русеви работят по малко известни фотографии и изявления във френска преса от края на XIX век. Марина Варенцова-Русева взе участие с портрети на съветски генерали и на император Александър II, Николай Русев – с батални подиуми и портрети на войни. Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогичен университет "А. И. Херцен " в Санкт Петербург, взе участие с гравюри, отдадени на съветски генерали.

Проектът "Знаци на свободата и героизма " ще продължи развиването си и през 2018 година с показване на изложбата в Русия и Румъния, Във Велико Търново изложбата ще бъде експонирана до 21 август 2017 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР