На 21 януари се навършват 100 години от рождението на

...
На 21 януари се навършват 100 години от рождението на
Коментари Харесай

С поредица събития Плевен отбелязва 100-годишнината от рождението на оперната прима Катя Попова

На 21 януари се навършват 100 години от рождението на именитата наша съгражданка оперната певица Катя Попова. По този мотив през цялата 2024 година ще се провеждат събития, свързани с отбелязването на годишнината, заяви началникът на отдел „ Култура и туризъм “ в Община Плевен, АнелияДечева.

На самата дата - 21 януари, Република България „ Христо Смирненски “ – Плевен ще излъчи в интернет пространството филм, обвързван с живота на Катя Попова. Подготвя се поредност концерти, а в средата на м. март ОХ „ Гена Димитрова “ ще изнесе огромен оперен концерт, в който ще се изпълнят хорове от опери, в които Катя Попова е взела участие.

Връх в честванията ще бъде XXXII-ото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „ Катя Попова ”, програмата сега е в развой на подготовка, състезанието ще се състои през м. октомври.

Поредица съпътстващи събития провежда и Регионалният исторически музей - интерактивна документална галерия с работно заглавие „ Катя Попова – лиричното сопрано “, както и издаване на първокласен азбучник, обвързван с нейния живот. Музеят е спечелил план с финансиране от Национален фонд „ Култура “, който включва дигитализиране на целия музикален фонд на Катя Попова и всичко, което имаме като завещание от нея. Ще се кандидатства и за издаване на възпоменателна монета, която да бъде издадена от Българската национална банка, сподели още госпожа Дечева.

Катя Попова е родена на 21 януари 1924 г.в Плевен в семейство с музикални ползи. От ранна възраст свири на пиано и взе участие в учебни оперети, а през 1947 година приключва пеене в Държавната музикална академия – София, в класа на Мара Цибулка.

Попова дебютира в Софийската опера на 3 ноември 1947 година в дребната роля на Есмералда в „ Продадена булка “ от Бедржих Сметана, а малко по-късно изнася и първия си независим концерт. През 1955 – 1956 година е на специализация в Болшой спектакъл в Москва, приключила с огромно турне в цялата страна.

В креативната си кариера Катя Попова изпява над 25 оперни партии, приети за ненадминато събитие и идеален модел за вокално подражателство и се постанова като едно от най-авторитетните и желани имена на международната оперна сцена.

Оперната прима е измежду създателите и първите участници през 1966 година в Международния музикален фестивал в родния й град Плевен, наименуван по-късно на нейно име Лауреатски дни „ Катя Попова ”.

Именитата плевенчанка умира в самолетна злополука на 24 ноември 1966 година край Братислава, Чехословакия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР