На 21 януари имен ден честват всички, които носят името

...
На 21 януари имен ден честват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой празнува имен ден на 21 януари?

На 21 януари имен ден празнуват всички, които носят името Валери, Валерия, Максим, Максимилиян, Неофит и прозводните им.

На този ден църквата почита Св. Mаксим Изповедник.
Преподобни Максим Изповедник - от Цариград, получил високо образование, заемал висша работа в двореца на император Ираклий (VII в.). При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово подстрекаване папа Мартин свикал събора в Латерана против ереста.

Това като научил император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и изискал да го изпратят в Цариград. Като не съумял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и ненавист против царя. Нанесли му побой, тъй че земята към се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, починал в 622 година.

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

Той е развълнуван защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството. В своето богословие св. Максим основава православното образование за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и по този метод става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес. Неговото образование по този важен въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 година сл. Р. Хр.).

Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Той е блестящ познавач на главните направления на древногръцката философия, от чието идейно наследство учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и таман формулиране на християнското богооткровено образование. Дълбоко ерудиран и обзет от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото идейно съществуване на Христовото образование, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното вярване, св. Максим се посочил като благодатен християнски влъхва и авторитетен учител на истините на вярата.

На 21 януари се чества и Денят на родилната помощ, прочут още като Бабинден.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР