На 21 октомври от 19:00 часа в Епископската базилика на

...
На 21 октомври от 19:00 часа в Епископската базилика на
Коментари Харесай

Актьорът Селенски на 70 в Голямата базилика


На 21 октомври от 19:00 часа в Епископската базилика на Филипопол, артистът Димитър Селенски ще посрещне своите посетители със особено квалифициран театър. Поводът е 70-годишния му празник.

Събитието се провежда от Център за преводи и езиково образование „ АСТАРТА – М “ и Арт Студия „ ЛАБАС “ и се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив.

Димитър Селенски е роден на 19.10.1954 година в с. Кардам, Поповска околия. Израснал е в гр. Русе. Артистичните му прояви са свързани с театралната школа към театъра в града. Време на национални и интернационалните театрални фестивали. Отличията не закъсняват, а това е мотивация да приключи ВИТИЗ „ Кр. Сарафов “ в класа на проф. Анастас Михайлов.

Творческият му опит на професионална сцена е обвързван с театрите в градовете Добрич, Силистра, Шумен и Русе за интервала от 1977г. – 1997г. От идващият сезон и до през днешния ден е на свободна процедура. Пресъздал е над 90 функции в театъра и киното.

Десет години от живота си претърпява в Синеморец. Заедно със съидейници основава съдружие „ Врис “ за запазване и разпространение на естественото и културно-историческото завещание в района. Морето и  мистичността на Странджа дефинират бъдещите му креативен планове. След това се открива трайно в Пловдив и в 2008 година основава „ Арт Студия ЛАБАС “. Продуцира свои моноспектакли, най-вече българска драматургия: „ Великденско вино “ от Константин Илиев, „ Щурчето – килърът на Ботев…? “ – по романа „ Неговата обичана “ на Неда Антонова, „ Небето на Димитър “ по „ Забравените от небето “ на Екатерина Томова и други

Сериозен акцент в моноспектаклите му, както и в близо двайсет годишното му партньорство с НФА „ Българе “ е тематиката за България и героичното минало на страната ни.

Играе във филмите „ Воевода “, „ Шекспир като улично куче “, „ Чувство за нетърпимост “- филм за писателя Георги Марков и др.; във външни продукции – „ Три съвещания на изключителния комитет “, „ Ной “, „ Атила “.

За необятната аудитория известността на Димитър Селенски набъбна с присъединяване в сериалите „ Откраднат живот “, „ Войната на буквите “ и „ Вина “.

Входът за събитието е с предложения!

 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР