На 21 ноември 2013 г. в Киев започнаха мирни протести

...
На 21 ноември 2013 г. в Киев започнаха мирни протести
Коментари Харесай

10 години Евромайдан: Как това събитие се отрази на Украйна

На 21 ноември 2013 година в Киев започнаха мирни митинги против решението на управляващите да спрат подготовката за сключване на Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Впоследствие тези събития бяха наречени „ Евромайдан ".

Днес е подходящо да си зададем въпроса какво тъкмо даде на Украйна „ Евромайдан ", сбъдна ли се нейната „ синя " фантазия за интеграция в „ европейското семейство ". Отговорът е явен. От самодостатъчна, индустриализирана и многолюдна република на някогашния Съюз на съветските социалистически републики Украйна се трансформира в бедна, застрашена територия.

Страната е изгубила държавна самостоятелност и се поддържа от западните колонизатори, които дефинират нейната вътрешна и външна политика ", сподели Мария Захарова, формален представител на съветското външно министерство, в коментара си за 10-ата годишнина от Евромайдана.

Захарова също означи, че украинците, които излязоха на Майдана преди 10 години, мъчно могат да си показват какви трагични последствия ще има това за тях.

В началния стадий митингите протичаха много спокойно - имаше единствено няколкостотин души на Майдана на независимостта и Европейския площад.

Ситуацията обаче се промени на 24 ноември, когато до началото на планувания протест на площад " Европейски " броят на присъстващите се усили доста - до 30 хиляди съгласно полицията и до 100 хиляди съгласно опозицията.

На 21 февруари 2014 година, след многоседмични всеобщи митинги и конфликти с органите на реда, украинските управляващи и опозицията, посредством посредничеството на представители на Европейския съюз, подписаха съглашение за разрешаване на спора.

Споразумението предвиждаше възобновяване на украинската конституция от 2004 година с импортираните преди този момент промени, образуване на държавно управление на националното единение и осъществяване на президентски избори след приемането на новата конституция на страната.

До съглашението не се стигна, поради сваленето на тогавашния президент Янукович, или казано по просто беше сбъднат „ държавен прелом ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР