На 21 метра под повърхността на Балтийско море край германския

...
На 21 метра под повърхността на Балтийско море край германския
Коментари Харесай

Мегаструктура от каменната епоха лежи на дъното на Балтийско море

На 21 метра под повърхността на Балтийско море край немския бряг е открита ниска каменна стена с дължина близо километър. Смята се, че стената е издигната преди към 11 000 години, с цел да насочва северните елени към места, където по-лесно могат да бъдат ловувани, и може би е най-голямата мегаструктура от каменната ера в Европа.


Откритието е направено инцидентно. През 2021 година възпитаници, участващи в подготвително обучение с геофизика Якоб Герсен от Института за проучване на Балтийско море " Лайбниц " във Варнемюнде, Германия, употребяват многолъчев сонар, с цел да картографират морското дъно на 10 км от град Рерик, заяви New Scientist.

" След това в лабораторията осъзнахме, че има конструкция, която не наподобява естествена ", сподели Герсен.

Затова през 2022 година той и сътрудниците му спускат камера до структурата, която се оказва редица от камъни.

При по-внимателен оглед на структурата, наречена " Блинкервал ", са открити към 1 400 по-малки камъка, които наподобява са били ситуирани по този начин, че да свързват близо 300 по-големи камъка, доста от които са били прекомерно тежки, с цел да бъдат преместени от групи хора.

" Едва когато се свързахме с археолозите, разбрахме, че това може да е нещо значимо ", описа геофизикът.

„ Няма доказателства, че на това място под водата е била построена модерна конструкция “, сподели членът на екипа Марсел Брадтмьолер, археолог от университета в Рощок, Германия.

Екипът не може да се сети и за нито един натурален развой, който би могъл да сътвори такава конструкция.

Ако стената е била антична ловна алея, тя евентуално е издигната преди повече от 10 000 години и е била потопена с покачването на морското ниво преди към 8500 години.

" Това слага " Блинкервал " в обсега на най-старите известни образци за ловна архитектура в света и евентуално го прави най-старата мегаструктура, основана от индивида в Европа ", споделят откривателите.

Сега Геерсен желае да посети още веднъж мястото, с цел да реконструира античния пейзаж и да потърси скотски кости и човешки артефакти, като да вземем за пример снаряди, употребявани при лов, които може да са заровени в седиментите към стената./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР