На 21 май, в Деня на Натура 2000, (БДЗП) стартира

...
На 21 май, в Деня на Натура 2000, (БДЗП) стартира
Коментари Харесай

Започва инициативата „Птиците в Деня на Натура 2000“

На 21 май, в Деня на Натура 2000, (БДЗП) започва 4-дневна гражданска самодейност за събиране на данни за птиците в предпазените зони от мрежата. „ Птиците в Деня на Натура 2000 “ има за цел да насърчи всеки природолюбител да посети предпазена зона и да отдели време да следи типовете в нея, които да запише и показа благодарение на мобилното приложение SmartBirds Pro.
Мрежата е общоевропейска екологична мрежа от предпазени зони, основана за запазване на европейското естествено завещание по силата на две природозащитни наставления: Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. Събирането на данни за местообитанията и типовете е значима и нужна стъпка за съхраняването на природата. Това е и главната цел на акцията „ Стани откривател със SmartBirds и Българско дружество за защита на птиците ”, от която е част актуалната самодейност.
 Вижте трогателната любовна история на щъркелката Снежи Вижте трогателната любовна история на щъркелката Снежи
На формалния канал на Българското сдружение за отбрана на птиците в YouTuBe – Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) L...
„ Мониторингът нормално се организира от специалисти, които не са многочислени. Но на процедура, всеки, който може да разпознава птиците, може да взе участие в събирането на данни – прецизира Ирина Матеева, отговорник Европейски политики в Българско дружество за защита на птиците. – Достатъчно е да познавате птиците и да посетите предпазена зона от Натура 2000 в дните от 21 до 24 май, да откриете и да запишете допустимо най-вече птици и да ги споделите с нас. “
За да ползвате SmartBirds Pro, е нужна регистрация в системата SmartBirds и инсталиране на мобилното приложение. За да улесни всеки и да обезпечи образно образование по какъв начин се вкарват данни в приложението, Българско дружество за защита на птиците основава просветителни филми, които разгласява в You Tube канала на Дружеството.
„ В мобилното приложение SmartBirds, с което се събират данните за птици, има опция да се включи пласт с границите на предпазените зони за птици и по този начин, до момента в който въвеждате данни за птиците, които наблюдавате, може да разберете, дали сте в предпазена зона за птици и коя е тя “ – прибавя още Ирина Матеева.
В България има 114 предпазени зони за птици, които заемат към 21% от територията ѝ, а предпазените зони за местообитанията са 234. Като цяло, мрежата обгръща към 34% от територията на страната, което я подрежда на трето място в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР