На 21 май се навършват 30 години от създаването на

...
На 21 май се навършват 30 години от създаването на
Коментари Харесай

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

На 21 май се навършват 30 години от основаването на мрежата от предпазени зони „ Натура 2000 “ в Европейския съюз (ЕС) – един от най-успешните принадлежности за запазване на богатото естествено завещание на Европа.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отбелязва юбилея с разнородни начинания на районните поделения в цялата страна, взаимно с неправителствени организации, учебни заведения и детски градини. Регионалните инспекции по околната среда и водите, дирекциите на национални паркове, басейновите дирекции и Изпълнителната организация по околна среда провеждат семинари, работни срещи с полемики, осведомителни дни, открити уроци, разчистване на предпазени зони, изложения, карнавално шествие, креативен състезания за деца и възпитаници.

Чрез тези начинания Министерство на околната среда и водите показва своята угриженост, показва политиката на ръководство и дава публичност пред обществеността за това, какъв брой значима е екологичната мрежа със съпътстващото я биологично многообразие и по какъв начин всички би трябвало да сме ангажирани с нейното запазване.

можете да се запознаете с програмата с съответни събития и да вземете присъединяване в тях.

30-годишният празник ще бъде маркиран на 18 май в Брюксел с гала по връчване на Европейската премия „ Натура 2000 “, на която ще бъдат оповестени спечелилите в шестте категории. България е класирана и участва с четири кандидатури, като едната е взаимна с Гърция и Кипър.

Празничната гала ще бъде предавана онлайн на следните интернет адреси:

EbS:

SCIC:

На 21 май 1992 година е призната Директивата на Европейски Съюз за местообитанията. Тази инструкция, дружно с Директивата на Европейски Съюз за птиците (приета през 1979 г.), основават мрежата от предпазени зони „ Натура 2000 “ в Европейски Съюз. За да се означи основаването на мрежата и за да се уважат напъните на всички, дали своя труд за ръководството ѝ, 21 май е разгласен за Европейски ден на „ Натура 2000 “ със специфична декларация, подписана през 2017 година от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета на Европейски Съюз и Комитета на районите.

Днес мрежата обгръща над 27 000 предпазени зони в сухоземната и морската част на Европейски Съюз. В България са избрани 340 предпазени зони, които обгръщат 34,9% от националната територия – 120 предпазени зони за запазване на дивите птици (23.1% територия) и 233 предпазени зони за запазване на естествените местообитания (30,3% територия), като 13 предпазени зони за запазване на естествените местообитания се припокриват със предпазени зони по Директивата за птиците.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР