На 21 май 1904 г. в Париж представители на седем

...
На 21 май 1904 г. в Париж представители на седем
Коментари Харесай

На този ден: Създаването на ФИФА

На 21 май 1904 година в Париж представители на седем европейски страни подписват контракт за учредяването на Международна футболна федерация - ФИФА.

В началото на 20 век става неотложно основаването на организация, която да координира футболните мачове на равнище национални тимове. По това време олимпийските игри към този момент натрупат известност, а в програмата им участва и футболен шампионат.

Първоначално ролята на уредник на събитието се пада на Англия поради безспорния факт, че футболът се ражда точно там. Но британците отхвърлят концепцията за основаване на ФИФА, по тази причина публични лица от Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Испания, Швеция и Швейцария поставят подписите си под съглашението. На 23 май се организира първият Конгрес на ФИФА, на който французинът Робер Генер е определен за първи президент на международната централа. И защото всички събития се организират в Париж и първият определен президент е французин, всички документи на ФИФА били на френски език.

Първият шампионат под егидата на ФИФА се организира през 1906 година, само че участниците се оплакват от неприятната организация. Вследствие и на няколко стопански фактора, Герен подава оставка и за президент е определен англичанинът Даниел Улфoл.

Преди това Англия не е част от организацията и най-ожесточено подлага на критика дейностите на ФИФА.

Улфол е отпред на организационния комитет на футболния шампионат, извършен на олимпийските игри през 1908 година Общо взето надпреварата е положително, въпреки че ФИФА изпитва проблеми с определянето на статута на някои играчи. Само на дилетанти е разрешено да вземат участие на олимпийски игри.

През първите години на съществуването си, дейностите на ФИФА включват единствено еврипейски страни. През 1909-а се причислява Южна Африка, три години по-късно Аржентина, а през 1913 година - Съединени американски щати.

Първото международно състезание по футбол се организира през 1930 година под управлението на французина Жул Риме, който наследява президентското кресло от Улфол девет години по-рано. Шампионатът е в Уругвай, а първи международен първенец става точно съставът на домакините.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР